Viatris aandelen verkopen na tegenvallende resultaten over Q2?

Door:
op aug 14, 2022
Listen to this article
  • Viatris rapporteerde maandag de resultaten over Q2
  • De totale omzet is met 10% gedaald Y/Y
  • Viatris verlaagde de omzetvooruitzichten voor het fiscale jaar 2022

Viatris Inc. (NASDAQ: VTRS) maakte maandag zijn resultaten over het tweede kwartaal bekend en verlaagde de omzetvooruitzichten voor het fiscale jaar 2022.

Michael Goettler, de CEO van Viatris, zei dat hij vanwege de sterke operationele prestaties gelooft dat Viatris de impact van de wisselkoers kan absorberen binnen de aangekondigde marges.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Resultaten Q2 voldeden niet aan de omzetverwachtingen

Viatris is een Amerikaans medisch bedrijf dat een verscheidenheid aan medicijnen produceert en wereldwijd verkoopt, met 1.400 goedgekeurde therapeutische moleculen in haar portfolio.

De activiteiten van Viatris blijven stabiel, maar het bedrijf rapporteerde deze maandag zwakker dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. De totale omzet is op jaarbasis met 10% gedaald, tot $4,12 miljard, terwijl de GAAP-winst per aandeel $0,26 bedroeg.

De netto-omzet uit ontwikkelde en opkomende markten daalde met 6% op jaarbasis en 25% op jaarbasis tot $2,5 miljard en $650,9 miljoen, terwijl de omzet in China stabiel bleef op $548,3 miljoen in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021.

De totale omzet is boven verwachting gedaald (met $60 miljoen), en het bedrijf verlaagde de omzetverwachtingen voor het fiscale jaar 2022. Voor het volledige jaar verwacht Viatris dat de totale omzet tussen $16,2 miljard en $17,7 miljard zal liggen, terwijl de eerdere vooruitzichten een omzet tussen $17 en $17,5 miljard waren. Sanjeev Narula, Chief Financial Officer van Viatris, liet weten:

“Onze herziene omzetverwachtingen houden rekening met de wisselkoerseffecten in de eerste helft van het jaar en ongeveer $600 miljoen, gelijkelijk verdeeld over het derde en vierde kwartaal van 2022. Operationeel verwachten we dat de omzet zal worden aangedreven door de aanhoudende opmars van nieuwe producten, waaronder de lancering in de VS van lenalidomide in de tweede helft en de seizoensgebondenheid van Influvac in ontwikkelde markten.”

Desondanks is het management van het bedrijf trots op zijn financiële prestaties in het tweede kwartaal en verwacht het in de komende kwartalen consistente en sterke prestaties te leveren.

Volgens het management van het bedrijf zou de aangepaste EBITDA voor het fiscale jaar 2022 tussen $5,8 miljard en $6,2 miljard moeten zijn, terwijl de vrije kasstroom tussen $2,5 en $2,9 miljard zou moeten liggen.

Michael Goettler, CEO van Viatris, zei dat Viatris in de eerste helft van het jaar ongeveer $1,5 miljard aan schulden heeft afbetaald en op schema blijft om ongeveer $2 miljard aan schuldaflossing voor het jaar te bereiken.

Fundamenteel gezien handelt Viatris tegen minder dan drie keer de TTM EBITDA, en met een marktkapitalisatie van $13,5 miljard zijn aandelen van dit bedrijf niet duur.

De balans van Viatris blijft stabiel, het huidige dividendrendement ligt rond de 4% en aandelen van dit bedrijf kunnen langetermijnbeleggers een sterk rendement opleveren.

Technische Analyse

De aandelen van Viatris zijn sinds begin augustus 2022 iets boven de 14% gestegen. De huidige prijs staat op $11,13.

Gegevensbron: tradingview.com

Als de prijs boven $12 stijgt, zal dit een signaal zijn om Viatris-aandelen te verhandelen, en het volgende doel zou $13 kunnen zijn.

Anderzijds, als de prijs onder de sterke ondersteuning van $10 daalt, zou dit een signaal om te verkopen zijn en ligt de weg naar $9 open.

Conclusie

Viatris rapporteerde zwakker dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal en verlaagde de omzetvooruitzichten voor het fiscale jaar 2022. Desondanks blijven de activiteiten van Viatris stabiel, en het management van het bedrijf verwacht in de komende kwartalen consistente en sterke prestaties te leveren.