Omvang marktdaling is historisch scherp – dus ik ga kopen

Door:
op Oct 3, 2022
Bijgewerkt: Oct 8, 2022
Listen
  • De aandelenmarkt is dit jaar met meer dan 25% gedaald
  • Slechts vier keer in de vorige eeuw heeft de markt binnen een jaar zoveel verloren
  • Wiskunde en geschiedenis in strijd met mijn bearish sentiment en de beslissing om aandelen te kopen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Als het regent, dan komt het met bakken uit de lucht. 2022 bewijst dit opnieuw, nu het slechte nieuws meedogenloos is.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Het lijkt nog niet zo lang geleden dat de aandelenmarkt op all-time highs zoemde, mensen geen winst meer maakten met cryptocurrency en boomers googelden “wat is een meme-aandeel?”.

Maar om een ander cliché te gebruiken, aan alle goede dingen komt een einde. Ik heb het onderstaande grafisch weergegeven om de omvang van de historische daling van de markten weer te geven. Het laat zien dat als we de pagina in oktober omslaan, we de aandelenmarkt slechts vier keer in de vorige eeuw hebben zien kelderen.

De jaren in kwestie? 1931, 1937, 1974 en 2008. Elke keer als je het vergelijkt met 2008 of jaren van depressie, weet je dat het geen leuke tijd is.

Wat gaat er gebeuren met de economie?

Copy link to section

Iedereen die mijn analyse volgt, weet dat ik extreem bearish ben over de huidige staat van de economie. Ik denk dat het een zeer moeilijke winter zal worden, vooral in Europa, met zoveel variabelen tegen ons op dit moment, die allemaal een unieke en angstaanjagende economische situatie zullen veroorzaken.

We hebben internationaal een ongekende hoeveelheid schulden, maar ook een ongebreidelde inflatie. We hebben een nijpend geopolitiek klimaat waardoor het voelt als 1922 in plaats van 2022 – met een oorlog in Europa die bijdraagt aan een volledige energiecrisis. De dollar heeft de euro al opgegeten en is voorbij de pariteit gestegen, en ligt nu op schema om hetzelfde te doen met het pond.

Ik zal niet dieper ingaan op mijn negatieve gevoelens, dat heb ik de laatste tijd in genoeg artikelen gedaan. Maar ik schreef vorige week ook over het saaie maar oh zo krachtige adagium dat de markttrends op de lange termijn en passief beleggen de laatste tijd beter presteren dan actief beleggen.

Maar hoe verzoen ik deze twee ogenschijnlijk tegenstrijdige opvattingen? Ik zoek natuurlijk mijn toevlucht tot de wiskunde.

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Copy link to section

Wiskunde is het krachtigste ter wereld. Natuurlijk voel ik me ronduit vreselijk over de toestand van de economie, maar die eerste grafiek laat zien hoe groot een deel al uit de markten is gehaald. Dit wijst wel op een buitengewoon mooie koopkans op de aandelenmarkt.

Wat weet ik? Zijn de dwaze gedachten van een jongen op internet genoeg om je af te schrikken? Voor mij – ondanks het feit dat het mijn eigen gedachten zijn – kies ik ervoor om uiteindelijk meer nadruk te leggen op geschiedenis dan op mijn eigen gevoel. Het kan mijn ego kwetsen, maar als je ego gaat investeren, dan heb je al verloren.

Ik heb dit jaar tot nu toe geluk gehad in veel opzichten. Ik nam het grootste deel van het jaar een lange tijd vrij om aandelen te kopen als gevolg van mijn persoonlijke situatie – ik veranderde van baan, verhuisde van land en had veel te doen (ik had nog steeds al mijn eerdere investeringen daarin – dus geloof me, mijn portemonnee heeft het moeilijk gehad).

Maar zoals ik in dat stuk hierboven schreef, heb ik de laatste tijd wat teruggeschroefd. Het is duidelijk dat dit allemaal gepaard gaat met het voorbehoud van een langetermijnhorizon en het vermogen om de volatiliteit te verdragen. De markt zou morgen met nog eens 50% kunnen crashen. Maar nu meer dan ooit, terwijl het ongelooflijk verleidelijk is om achterover te leunen en buiten te zitten, koop ik nog een stuk aandelen.

Dus met de S&P 500 op $3585, 25% lager voor het jaar, koop ik meer. Ik denk dat het in de toekomst lager zal zijn – en dan kan ik doorgaan met het gemiddelde van de dollarkosten. Voor nu zal ik op mijn tanden knarsen en de prijs vergeten. Laten we het over 20 jaar nog eens bekijken.

Wereld