Wat is er gebeurd met de cannabis zeepbel? Wat nu?

Door:
op okt 27, 2022
Listen to this article
  • Marihuana-aandelen verhandeld als memes, rijdend op de gekte van eind 2020/begin 2021 voor hoge winst
  • De verkiezingsoverwinning van Biden werd gezien als een boost voor regelgeving, maar is mogelijk overdreven
  • In de toekomst zal cannabis extreem volatiel blijven in dit macroklimaat

Er lijkt nooit een saaie dag te zijn als het gaat om nieuws over cannabis.

Na cafeïne en alcohol is cannabis de derde meest populaire drug ter wereld. En toch, kijkend naar de aandelenmarkt, voelt de sector zich in vergelijking infantiel. Dat komt natuurlijk door de onduidelijke juridische status van marihuana, die over de hele wereld sterk verschilt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zelfs binnen de VS betekent het verschil in wettelijk kader op federaal niveau en tussen staten dat de legaliteit van het medicijn overal in de winkel aanwezig is. Misschien geeft de onderstaande grafiek dit beter weer dan welke dan ook.

Kaart via disa.com

Hoewel de grafiek laat zien dat veel staten marihuana op zijn minst enige capaciteit toestaan, blijft het medicijn geclassificeerd als een door Schedule 1 gereguleerde stof onder de Controlled Substances Act (CSA).

Het meest opvallende is dat dit cannabisbedrijven onderwerpt aan de beruchte Section 280E. Dit is een wet die verbiedt dat handelaars van Schedule I-stoffen, zoals cannabis, “gewone en noodzakelijke” zakelijke uitgaven van hun belastingaanslag aftrekken. In wezen benadeelt het deze bedrijven door het opleggen van een hogere belastingverplichting op basis van bruto-inkomen in plaats van netto-inkomen.

Biden wordt echter over het algemeen gezien als meer pro-cannabis . Zijn verkiezingsoverwinning was een stimulans voor de cannabisindustrie, aangezien de sector zo sterk afhankelijk is van voortdurende regulering en juridische status om toekomstige winsten te openen.

Ik heb de prestaties van cannabisaandelen uitgezet tegen de S&P 500 om te laten zien hoeveel groei de sector oorspronkelijk zag toen Biden won.

Natuurlijk laat de grafiek ook zien hoe slecht het sindsdien heeft gepresteerd. Na een aanvankelijke stijging, met een verdubbeling van de Marijuana ETF in de drie maanden na de verkiezingen, is het sindsdien verzengend. Vanaf die pieken is het maar liefst 90% gedaald.

Natuurlijk kunnen we de macro-situatie niet overschatten. Dit is de reden dat ik het in feite tegen de S&P 500 heb uitgezet. Met een hele reeks variabelen die hard op de markt komen – de crisis van de kosten van levensonderhoud , renteverhogingen, de Russische oorlog om er maar een paar te noemen – is het sentiment net zo slecht als het is geweest sinds de Grote Financiële Crash.

Maar eerst, waarom was de stijging zo groot?

De opkomst

Het is echt moeilijk om de impact van de overwinning van de Democraten in 2020 op cannabisaandelen te overschatten. Hoewel het er achteraf hysterisch uitziet, was daar reden voor. Zoals ik hierboven al zei, legaliteit is zo belangrijk voor de industrie, en hier was een verkiezingswinnaar en partij die een zeer sterke voorstander van die legaliteit vertegenwoordigde.

Dit was ook tijdens de pandemische hausse, toen bijna elk actief in de wereld buitensporige winsten boekte. Biden trad kort voor mogelijk het hoogtepunt van dit alles aan, toen Gamestop en de andere meme-aandelen omhoog schoten dankzij de stevige steun van Robinhood-retailbeleggers.

Marihuana-aandelen waren een natuurlijke kandidaat voor deze door FOMO aangewakkerde waanzin, en dat is precies wat er gebeurde.

Naast de overwinning van Biden en de razernij van de aandelenhandel, stroomde er consolidatie door de industrie toen grote spelers begonnen te fuseren en over te nemen, zoals Aphria en Tilray, waardoor synergieën werden gecultiveerd en de marges werden verhoogd.

Maar het zou niet lang duren.

De val

Toen de meme-rage stierf, begonnen de cannabisvoorraden te wankelen. En dan nog erger: ze daalden. En snel.

Misschien was het optimisme dat door de overwinning van Biden werd opgewekt, te veel. Hoewel het ongetwijfeld een zegen is, blijft het feit dat als wetgeving ooit wordt aangenomen, een aantal Republikeinen in de Senaat moeten bekeren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Biden het zou moeten ondertekenen, en hij heeft alleen campagne gevoerd om het te decriminaliseren in plaats van het regelrecht te legaliseren. Hij heeft in zijn vorige leven ook wetgeving ingevoerd die de straffen voor drugsgebruikers en dealers verhoogt.

Maar laten we hier duidelijk zijn – dit was nooit een fundamenteel spel. Cannabisaandelen passen perfect in het meme-voorraadpandemonium dat in 2021 zo lucratief bleek te zijn. Het enige probleem is dat het geen 2021 meer is.

Dit is echt een verhaal over macro. Het feit blijft dat cannabisaandelen ver buiten het risicospectrum leven. En alles wat zich in die delen bevindt, is absoluut verpletterd.

De Federal Reserve heeft het tapijt van lage rentetarieven, massale gelddruk en QE-bonanza onder de voeten van investeerders weggetrokken, en activa zijn overal gedaald, terwijl investeerders in veiligheid kwamen. In crises gaan de correlaties naar 1, en de activa met het hoogste risico tuimelen het hardst. Cannabisaandelen zijn altijd volatiel geweest en zouden altijd lijden onder deze omgeving.

Er zijn ook andere zorgen. Verschillende aandelen zijn bekritiseerd omdat ze te veel aandelen uitgeven. Als we kijken naar bedrijven als Aurora en Sundial Growers, lijkt dit moeilijk te verdedigen. Het aantal aandelen van Aurora is tussen 2014 en de zeepbelpiek begin 2021 met meer dan 12.000% gestegen.

Zonnewijzer daarentegen deed hetzelfde. Voordat Biden aantrad, had het bedrijf een half miljard aandelen uitstaan. Een paar maanden later hadden ze er nog een toevallig miljard bij gekregen, waardoor het aantal uitstaande aandelen met 3x was vermenigvuldigd.

Vooruit gaan

Hoe ziet de toekomst eruit, nu de markt is afgekoeld? Nou, het is eigenlijk hetzelfde oude verhaal. Dat betekent dat we zullen vertrouwen op de Federal Reserve voor eventuele bewegingen op de aandelenmarkt, terwijl ze haar strijd tegen inflatielonen voortzet.

Marihuana-aandelen zullen blijven weerklinken, gezien hun plaats als activa met een hoog risico. Dit is vooral het belangrijkste punt, wat betekent dat elke belegging gepaard zou gaan met grote volatiliteit.

Het is moeilijk om een bedrijf uit te kiezen, aangezien ze allemaal sterk gecorreleerd zijn. Misschien is Tilray het meest intrigerende, gezien het gemiddelde prijsdoel van analisten van $4,05 en de (althans relatief) lange geschiedenis binnen de branche.

Maar zelfs dan is de onderstaande grafiek … lelijk.

Wat is, vergeleken met de bovenstaande langetermijnafschrijving, 15% opwaarts vanaf hier? Natuurlijk, het voelt heel haalbaar, maar zou een stap in de tegenovergestelde richting ook verrassend zijn?

Bovenstaande vat veel samen van wat we in de sector zien. En hoe dan ook, zolang de markt blijft stuiteren op de woorden van de Fed, zal dat altijd de drijvende factor zijn.

Als geheel voelt het gewoon riskant om nu in deze sector te springen. Er zijn hier te veel onbekenden, en in combinatie met de bredere economie die met zoveel onzekerheid wordt geconfronteerd, moet elke investering gepaard gaan met de wetenschap dat de potentiële volatiliteit hier extreem is – en dat geldt ook voor de keerzijde, zoals de geschiedenis laat zien.