VK “bevindt zich nu in recessie” – Wat gebeurt er na de Autumn Statement?

Door:
op nov 17, 2022
Listen to this article
  • Het VK "bevindt zich nu in een recessie", zei Jeremy Hunt in de herfstverklaring van vanmiddag
  • Hunt kondigde een pakket van £54 miljard aan belastingverhogingen en bezuinigingen aan
  • Het pond is gestegen tot hoogste punt in maanden, maar er komt pijn voor het VK, schrijft analist Dan Ashmore

Het VK bevindt zich in een zeer moeilijke positie. Vanmiddag toonde kanselier Jeremy Hunt de omvang van de problemen waarin het land verkeert, toen hij een agressieve ronde van belastingverhogingen en bezuinigingen aankondigde.

Hunt zei in de verklaring dat een bezuiniging van £30 miljard geen teken is van een terugkeer naar bezuinigingen. Dat is een mooi gevoel, maar net zoals ongelukkige investeerders in cryptocurrency deze week ontdekken, kunnen miljarden en miljarden niet verdwijnen zonder een beetje pijn. Dit is goed op weg naar een terugkeer naar bezuinigingen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Groot-Brittannië “bevindt zich nu in een recessie”, zei de kanselier. En als we de besparingen van £30 miljard combineren met alle belastingverhogingen, worden de tijden alleen maar moeilijker.

Niet dat dit niet nodig is. Zoals ik al zei in mijn stuk waarin ik de desastreuze begroting van Hunts voorganger, Kwasi Kharteng, analyseerde, zijn deze maatregelen nodig om de Britse economie weer op de rails te krijgen en de verstikkende inflatie die het land overspoelt, in toom te houden.

Zoek niet verder dan de inflatiecijfers van gisteren om te zien hoe erg het er aan toe gaat. Niet dat iemand ter plaatse formele cijfers nodig heeft om het door te drukken, maar gisteren werd bevestigd dat de inflatie is gestegen naar het hoogste punt in 41 jaar van 11,1%.

Hunt maakte heel duidelijk wat de prioriteit was.

“Hoge inflatie is de vijand van stabiliteit… het holt spaargeld uit… en het schaadt de armsten het meest.”

Hij heeft gelijk. Inflatie is het meest verderfelijke dat een economie kan aantasten. Degenen aan de onderkant van de voedselketen zien de prijs van alledaagse goederen omhoogschieten, zonder activa om zichzelf te beschermen. Vastgoed stijgt, huren, financiële activa (zoals we zagen tijdens de pandemie), maar wat gebeurt er met je bankrekening als je om te beginnen geen activa hebt?

Hoe pijnlijk deze najaarsverklaring ook is – niemand houdt van hogere belastingen en minder uitgaven – het is absoluut noodzakelijk. Ik schreef een vernietigende diepe duik over Lizz Truss’ kortstondige, maar o zo schadelijke verblijf in Downing Street 10, waarin ik uitlegde waarom niet-gefinancierde belastingverlagingen in een omgeving met hoge inflatie geen goed idee zijn.

Hunt begrijpt tenminste deze economie 101. Wat wel belangrijk is voor een kanselier.

De reactie van de markt was gematigd, wat niet slecht is. Er waren geen echte verrassingen in de verklaring, terwijl het grootste deel van de macro-gevolgen al bekend was.

Gilts zijn relatief onveranderd (hoewel ze in de dagen voorafgaand aan de verklaring omhoog waren gegaan). Het pond, dat aan een opmars bezig is sinds Hunt duidelijk maakte dat het budget van Truss zou worden verwijderd, wordt momenteel verhandeld op $1,182, een daling van 0,8%. de aankondiging.

De verklaring van Hunt betekent wel dat het VK is overgegaan op schadebeheersing, vastbesloten om de ernstige problemen aan te pakken waarmee de economie momenteel wordt geconfronteerd. Het vertegenwoordigt een nieuw paradigma uit het bewind van Truss.

Ongedekte belastingverlagingen zijn net zo riskant als ongedekte uitgaven, daarom hebben we (de vorige begroting) teruggedraaid

Jeremy Hunt, de Britse kanselier

Het pond handelt nu hoger dan toen Truss aantrad en handelde op een hoogste punt in 3 maanden.

Nu het weer onheilspellend kouder wordt tijdens de energiecrisis, zullen de komende maanden buitengewoon uitdagend zijn voor de inwoners van het VK. De belastingaanslagen zijn nu hoger, de energiekosten zijn verhoogd, de inflatie brult nog steeds en er is bezuinigd.

Dit zijn verstikkende problemen, maar deze beslissingen van Hunt vanmiddag, hoeveel pijn ze ook doen, zijn onvermijdelijk om deze problemen aan te pakken. Het zal ongetwijfeld een moeilijke winter worden. Maar er is geen andere oplossing om de inflatie in toom te houden, deze storm te doorstaan en de economie weer op het goede spoor te krijgen – ook al duurt dat langer dan de meesten verwachten.