Ad

Olie op dieptepunt van 2022, waarom stijgen de olievoorraden nog steeds?

Door:
op Dec 8, 2022
Listen
  • Olie sloot gisteren op $22 per vat, het laagste cijfer van het jaar
  • Ondanks deze daling noteren energieaandelen nog steeds 53% hoger dan vorig jaar
  • Shortsellers die een kans voelen, moeten mogelijk echter dieper in de gegevens graven

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Iedereen die dit jaar de tank van zijn auto heeft volgegooid, zal zich bewust zijn van de achtbaanrit waar de olieprijs op heeft gezeten.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Ik publiceerde eerder dit jaar een analyse over de sleutelrol die olie speelt met betrekking tot de aandelenmarkt en recessies. Maar hier wil ik het hebben over hoe energieaandelen presteren ten opzichte van olie, omdat recente trends in de olienieuwscyclus een aantal interessante resultaten opleveren.

De oorlog in Oekraïne heeft, samen met een wereldwijde crisis van de kosten van levensonderhoud, de olieprijzen omhoog gestuwd. Dit is goed nieuws voor bedrijven in de sector, die steeds meer winst maken. Door gebruik te maken van de Energy Select Sector SPDR ETF als proxy voor olieaandelen, profiteerden aandeelhouders dit jaar van een mooie stijging van 53%.

Ruwe olie sluit op dieptepunt van 2022

Copy link to section

Ondanks dat energieaandelen vanaf het begin van het jaar met 53% zijn gestegen, is de olieprijs weer gedaald.

In feite sloot olie gisteren op de laagste prijs van 2022, handelend tegen $77,17 per vat. Dit is een daling van 40% ten opzichte van de hoogtepunten van maart, toen de prijs op bijna $130 per vat sloot. Sinds gisteren was de prijsstijging als gevolg van de oorlog van Poetin in Oekraïne allemaal verleden tijd verklaard.

Waarom is de olieprijs gedaald?

Copy link to section

Dit lijkt misschien contra-intuïtief. China gaat weer open na strikte lockdowns, wat de vraag in de toekomst zou moeten vergroten. Hun invoer van olie in november was al 12% hoger dan een jaar eerder. Dit zou dus een zegen moeten zijn voor de olieprijzen.

Dat geldt ook voor het verbod op de Russische export van ruwe olie dat deze week door de G7-landen is ingevoerd.

Maar de algemene bezorgdheid over de verzwakking van de economische groei trekt de prijzen naar beneden, omdat investeerders vrezen dat de vraag wereldwijd zal afnemen. Tot nu toe hebben rentestijgingen de liquiditeit uit de economie gezogen, maar de krapte op de arbeidsmarkt is nog niet merkbaar, terwijl de inflatie hardnekkig is.

Toenemende waarschuwingen voor naderende recessies en de bevestiging van de Federal Reserve dat de rente langer zou kunnen stijgen dan eerder werd verwacht, hebben het sentiment getemperd en de olieprijzen doen dalen.

Dus waarom dalen de energievoorraden niet?

Copy link to section

Dit brengt ons bij de volgende vraag. Als de olieprijs zo drastisch is gedaald, waarom zijn de energieaandelen dan niet gevolgd?

De onderstaande grafiek geeft het patroon goed weer. De koers van olie- en energieaandelen bleef redelijk goed tot de laatste paar maanden toen er een significante afwijking optrad.

Het laat zien dat de simpele conclusie van het volgen van de olieprijs de prestaties van energieaandelen niet altijd zo solide is als het lijkt. Ik heb de correlatie van de olieprijs tegen de sector uitgezet om dit hieronder grafisch weer te geven. Hoewel het sinds de Russische inval in Oekraïne een groot deel van de tijd dicht bij 1 ligt, is het ook aanzienlijk gedaald – met drie keer grote afwijkingen in 2022 (april, september en november).

Dit gooit roet in het eten van short sellers die zich op olieaandelen willen richten simpelweg omdat de prijs niet in lijn is gedaald met de olieprijs.

De realiteit is dat aandelen bewegen op basis van verschillende factoren. Stewart Glickman, plaatsvervangend onderzoeksdirecteur bij CFRA Research, vertelde Marketwatch dat hij een “koop”-advies heeft over Exxon (XOM) en een “sterk koop”-advies over Occidental Petroleum (OXY).

Hij is optimistisch dat master limited partnerships de capaciteit van pijpleidingen, met name aardgas, zullen vergroten. Hij zegt ook dat de afhaalcapaciteit kan worden vergroot.

Dan kun je het vloeibaar maken, op een boot zetten en naar Europa sturen, dat op zoek is naar gas van andere bronnen dan uit Rusland.

Steward Glickman

Dan is er nog het feit dat energieaandelen al een tijdje onderdrukt worden als we kijken naar de olieprijzen.

“In sommige opzichten denk ik dat dit een beetje een inhaalslag is. Op de langere termijn is het eigenlijk niet zo ver uit de buurt,” zegt Glickman.

Conclusie

Copy link to section

Het is dus misschien niet zo eenvoudig als het lijkt. Olieprijzen en energieaandelen zien er op het eerste gezicht misschien vreemd uit, maar er is meer aan de hand dan een simpele 1:1-relatie.

Zolang de Russische oorlog in Oekraïne voortduurt, zal de energiecrisis Europa hard in haar greep houden. Dit geldt des te meer in de wintermaanden, nu de thermometer over het hele continent zakt.

Nu de oorlog aan de gang is, blijft het een ontmoedigend voorstel om tegen energieaandelen in te zetten, ongeacht wat de olieprijs op de korte termijn laat zien, vooral wanneer deze dit jaar tot nu toe zo volatiel is geweest.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Aardgas Aardolie Benzine Energi ExxonMobil Occidental Petroleum Corporation Beurs Commodities Energie en stroom Europa