De aandelenmarkt stijgt nu inflatie lager is dan verwacht

Door:
op Dec 14, 2022
Listen
  • Inflatie VS komt uit op 7,1% tegen verwachting van 7,3%
  • Dit is het laagste niveau sinds december 2021
  • De rente stijgt morgen met 0,5%

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Beleggers glimlachten toen de Amerikaanse inflatiedruk voor november vanmiddag uitkwam op 7,1%.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Dit overtreft zelfs de meest optimistische analisten, met 7,3% van de consensusvoorspelling voorafgaand aan de aankondiging. Het is het laagste niveau sinds december 2021. De inflatie in oktober bedroeg 7,7%.

De beurs raast omhoog

Copy link to section

Aandelen verspilden geen tijd om naar het noorden te trekken. De S&P 500 stond bijna 3% hoger bij de openingsbel. Ook de obligaties deden het goed, de 10-jaarsrente daalde met 10 bp en de 2-jaars met 15 bp.

Vorige maand was er een soortgelijke positieve reactie toen de inflatie in oktober koeler uitviel dan verwacht, waarbij de inflatiecijfers de markten bleven drukken. De S&P piekte met 4% toen een inflatie van 7,7% werd aangekondigd in vergelijking met de voorspelde 7,9%. Analisten voorspelden dat een CPI-waarde die vandaag in overeenstemming was met de verwachtingen, zou hebben geleid tot een winst van 0,8% op de S&P 500.

Dit is dus de tweede maand op rij met een positieve inflatie, na de pijn van september.

De kerninflatie, die energie- en voedselkosten, waarvan bekend is dat ze volatieler zijn, uitsluit, kwam uit op 6% op jaarbasis, tegen 6,3% vorige maand.

Wat gebeurt er nu met de rente?

Copy link to section

Morgen verhoogt de Amerikaanse centrale bank de rente met 0,5%. Dit is lager dan de vorige verhogingen van 0,75% en weerspiegelt de hoop dat de inflatie, zij het hoog, begint af te nemen.

Dit brengt het cijfer tussen de 4,25% en 4,5%. Het Federal Open Committee komt deze week bijeen om de volgende stappen te bespreken, waarbij velen nog steeds vastbesloten zijn dat de rente weer omhoog moet om de inflatie in toom te houden, ondanks de positieve lezing van vandaag.

Het inflatiedoel van de Fed is 2%, wat een stuk lager is dan de laatste lezing van 7,1%. Daarom verwacht de markt nog steeds dat de rente volgend jaar diep in het eerste kwartaal en mogelijk daarna zal stijgen.

De arbeidsmarkt blijft sterk

Copy link to section

Een ander punt van zorg is de veerkrachtige arbeidsmarkt. Dit klinkt misschien als een goede zaak, maar een onstuimige arbeidsmarkt betekent dat de inflatie hardnekkiger is – het is een soort slecht nieuws betekent goed nieuws situatie. Het is moeilijk voor te stellen dat de inflatie echt onder controle komt zonder de werkloosheid te laten stijgen en de groei te lijden.

Natuurlijk verwachten de meesten dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. Maar voor nu ligt de CPI-afdruk van vandaag van 7,1% boven de verwachtingen, en hoewel beleggers nog lang niet uit het bos zijn, is dit op zijn minst een kleine overwinning – wat blijkt uit de uitbundige marktreactie.

Beurs Obligaties