Is goud een goede koop in januari 2023?

Door:
op Dec 26, 2022
Listen to this article
  • De goudprijs is de afgelopen weken gestegen
  • De inflatie begint signalen af te geven van versoepeling in de Verenigde Staten
  • Het eerste weerstandsniveau staat op $1850

De goudprijs goudprijs is sinds begin november 2022 gestegen van $1630 naar $1824. De huidige prijs staat op $1797.

De inflatie begint in de Verenigde Staten signalen van versoepeling af te geven, en daarom hopen investeerders dat de Federal Reserve tijdens haar volgende vergaderingen een hint kan geven om het tempo van de renteverhogingen te vertragen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het is belangrijk op te merken dat de belangrijkste factor achter de daling van de goudprijs in het jaar 2022 de appreciatie van de Amerikaanse dollar was, veroorzaakt door het agressieve monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Hoge rentetarieven hadden een negatieve invloed op de status van goud als afdekking tegen stijgende inflatie, aangezien ze zich vertaalden in hogere alternatieve kosten om het niet-renderende actief aan te houden.

Als de Amerikaanse centrale bank tijdens haar volgende vergadering in januari het tempo van de renteverhogingen vertraagt, zal de Amerikaanse dollar in waarde dalen en zal de prijs van goud stijgen tot boven het huidige niveau. Jim Wyckoff, een senior analist bij Kitco Metals, verklaarde:

We zullen in 2023 een beter beeld van de vraag naar goud zien. Inflatie kan nog steeds problematisch zijn, maar de centrale banken zullen rond het midden van het jaar beginnen het gas los te laten, en dat zal de edelmetaalmarkten ondersteunen .

Het scenario verbetert voor goud en beleggers moeten er ook rekening mee houden dat de wereldeconomie te maken heeft met een recessierisico dat de bedrijfswinsten en de aandelenmarkten kan aantasten. Goud wordt beschouwd als een veilige haven en marktdeelnemers bewegen in tijden van recessie meestal naar veilige havens.

Technische analyse

De goudprijs is sinds begin november met meer dan 10% gestegen en sloot de week af op $1797. De prijs test opnieuw het voortschrijdend gemiddelde over 10 dagen, wat zeker een positief teken is en een indicatie dat “bulls” de prijs onder controle zouden kunnen houden.

Gegevensbron: tradingview.com

Het eerste weerstandsniveau staat op $1850. Als de prijs boven deze weerstand stijgt, zou dit een stevig “koop” -signaal zijn. Het volgende koersdoel zou weerstand kunnen zijn op $1900 of zelfs niveaus daarboven.

Het huidige ondersteuningsniveau staat op $1750. Als de prijs onder deze ondersteuning daalt, kan het volgende koersdoel rond de $1700 liggen.

Overzicht

De goudprijs is de afgelopen weken gestegen en we zouden de komende weken nog hogere prijzen kunnen zien als de Fed het tempo van de renteverhogingen vertraagt. Als de prijs boven de $1850 stijgt, zou dat een signaal zijn om goud te verhandelen, en we ligt de weg open naar de weerstand bij $1900.