De prijzen in Frankrijk dalen, maar zal de inflatie in de eurozone dalen?

Door:
op Jan 4, 2023
Listen to this article
  • De Franse inflatie daalde tot 6,7% voor de maand december, tegen 7,1% in november
  • Analisten rekenden op een kleine stijging, waarbij de aandelenmarkten als gevolg van de beat omhoog schoten
  • Inflatiecijfers Eurozone komen vrijdag naar buiten, Europese investeerders houden deze scherp in de gaten

Als ‘pandemie’ het modewoord van 2020 en 2021 was, dan zou ‘inflatie‘ dat voor 2022 misschien zijn geweest. Als je de hoop had dat de ellende met de start van het nieuwe kalenderjaar voorbij zou zijn, dan vind ik het vervelend om je teleur te stellen, maar er zal dit jaar waarschijnlijk aanzienlijk meer digitale inkt worden gemorst over de kosten van levensonderhoud.

Franse inflatie daalt naar 6,7%

Het jaar begon echter positief, aangezien de inflatie in Frankrijk voor december werd onthuld op 6,7%, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 7,1% van de voorgaande maand. Het overtreft ook de verwachtingen van analisten, aangezien er een kleine stijging ten opzichte van de vorige 7,1% was verwacht.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Europese aandelen sprongen op het nieuws, omdat er in de hele regio hoop werd gewekt dat dit een signaal zou kunnen zijn van meer positief nieuws in vergelijking met wat door de markt is ingeprijsd. De Stoxx 600, een aandelenindex voor de Europese regio, steeg met 1% op het nieuws en is nu bijna 3% hoger dan vorig jaar.

De index was vorig jaar sterk gedaald en verloor 15% van zijn waarde.

Gaat de ECB de renteverhogingen aan banden leggen?

De markt sprong op door het optimisme dat dit zou kunnen wijzen op een zwakkere inflatie in de eurozone. Dat zou het waarschijnlijker maken dat de ECB haar programma van renteverhogingen eerder dan verwacht zou kunnen inperken.

De ECB is dit jaar agressief geweest in het verhogen van de rente, waarbij de depositorente in december steeg tot 1,5%/2%, het hoogste sinds de crash van 2008. Verwacht wordt dat deze in januari en februari zal worden verhoogd tot 3%.

“De rentetarieven zullen nog steeds in een gestaag tempo aanzienlijk moeten stijgen om niveaus te bereiken die voldoende restrictief zijn om een tijdige terugkeer van de inflatie te verzekeren,” zei de ECB vorige maand. “De inflatie blijft veel te hoog.”

De inflatiecijfers van de eurozone zijn vrijdag bekendgemaakt

Deze vrijdag is een grote dag voor de eurozone, met inflatiecijfers voor het blok die binnenkort worden gepubliceerd. De verwachting is 9,5%, het laagste aantal sinds augustus. Met de zachtere Franse lezing kan de markt nu echter een cijfer onder de 9,5% verwachten.

De Franse cijfers werden geholpen door lagere energieprijzen, terwijl de komende maanden verdere dalingen van de totale inflatie dreigen, aangezien de torenhoge prijzen van vorig jaar uit de meting verdwijnen. Maar met energie- en voedselprijzen die notoir volatiel zijn, is het kerninflatiecijfer, dat voedsel en energie weglaat, het cijfer waarop beleidsmakers zich zullen concentreren.

Als dat aantal vrijdag lager uitkomt dan verwacht, verwacht dan dat aandelen hun voorzichtige stijging tot nu toe in 2023 voortzetten. Zo niet, dan hoef je alleen maar terug te denken aan 2022 om te weten wat er daarna gebeurt…