Interview met Celo, de CO2-negatieve crypto voor smartphones

Door:
op Jan 17, 2023
Listen to this article
  • Celo is een top 100 crypto die zich richt op smartphones
  • Celo werkte samen met T Mobile voor de integratie van web3- en 5G-technologie
  • We interviewden Nikhil Raghuveera, het hoofd Strategie en Innovatie

2022 was een chaotisch jaar in de wereld van crypto, met de ineenstorting van FTX groot in het nieuws. Maar er waren ook andere ontwikkelingen dan instortende prijzen en gevallen CEO’s.

We interviewden het hoofd Strategie en Innovatie bij Celo, Nikhil Raghuveera, over zo’n ontwikkeling. Celo is een cryptocurrency uit de top 100 met als unieke factor dat het zich richt op smartphonegebruikers.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In november werkte Celo samen met T-Mobile en Deutsche Telekom via de derde jaarlijkse T Challenge, een programma dat zich richt op web3-ontwikkeling in combinatie met 5G-technologie.

Nu de wereld wordt gedomineerd door smartphones en cryptocurrency nog steeds zo’n nieuwe aanwinst is, spraken we in december af met Raghuveera om hem enkele vragen te stellen over wat dit allemaal betekent, en om te praten over Celo’s claim dat hij CO2-negatief is, en wat de toekomst van de web3-ruimte eruit kan zien.

Invezz (IZ): Kunt u uitleggen wat de T Challenge precies is en hoe Celo erbij past?

Nikhil Raghuveera (NR) : De T Challenge is het idee-incubatieprogramma van Deutsche Telekom (DT) en T-Mobile dat is ontworpen om de ontwikkeling van web3-telecommunicatieoplossingen met behulp van 5G-technologie te versnellen.

De aandachtsgebieden van de deelnemers zijn verdeeld over vijf hoofdcategorieën: duurzaamheid, netwerk en infrastructuur, media, entertainment en ervaring, klantbetrokkenheid en -loyaliteit, en gedecentraliseerde ID’s en portefeuilles. Het doel van de T Challenge is om teams de kans te geven om naar het massamarktgebied te komen en hun projecten van de niche-blockchain-industrie naar reguliere gebruikers te brengen.

Aangezien DT en T-Mobile ongeveer 240 miljoen mobiele gebruikers wereldwijd bedienen, is hun go-to-market-expertise een groot voordeel voor de projecten in de incubator en de acceptatie van blockchain-technologie in het algemeen.

Als een belangrijke partner in de accelerator biedt Celo de deelnemers expertise en ondersteuning, met een bijzondere focus op het ondersteunen van duurzaamheidsinspanningen. We zijn gelanceerd op mainnet Earth Day 2020 met duurzaamheid in de voorhoede van ons werk, en we zijn verheugd om met projecten samen te werken om hun werk te versterken met behulp van web3- en 5G-technologieën voor een positieve impact.

DT investeerde voor het eerst in Celo en begon in 2021 te werken als knooppuntvalidators voor het netwerk, omdat Celo’s mobile-first benadering van het gebruik van mobiele telefoonnummers als portemonnee-adressen vooral resoneerde met het web3-team van DT. DT sloot zich ook aan bij Celo’s Alliance for Prosperity en Celo’s rol in de T Challenge is een natuurlijke uitbreiding van dat partnerschap.

IZ: Denkt u dat initiatieven zoals T Challenge een negatieve invloed zullen hebben als gevolg van de reputatie die crypto heeft overgenomen van de crash van FTX?

NR: Dit is eigenlijk een tijd waarin we meer real-world georiënteerde projecten zien. Sinds de opening van de aanmeldingen in november zijn er meer dan 100 aanmeldingen geweest van startups die willen deelnemen aan T Challenge.

Inspanningen zoals deze illustreren hoe crypto ten goede kan worden ingezet met een transformatieve impact voor het klimaat en gemeenschappen zonder en zonder banken over de hele wereld, en zijn nu belangrijker dan ooit terwijl we werken aan het herstel van het vertrouwen in de sector.

IZ: Kunt u uitleggen op welke manier Celo CO2 negatief is?

NR: Celo compenseert transacties op protocolniveau sinds de lancering op mainnet Earth Day 2020. Tot op heden is meer dan 3.500 ton CO2 gecompenseerd. Via het CO2-compensatiefonds wordt voor elk tijdperk een overdracht gedaan naar CO2-compensatieprojecten.

Daarnaast werkt de Celo Foundation nauw samen met het Climate Collective, een groeiende coalitie van organisaties die samen bouwen op het snijvlak van web3 en klimaatactie. Samen streven we ernaar bredere aandacht te trekken en mensen te leren hoe web3 kan worden gebruikt als massacoördinatietool om positieve oplossingen te versnellen die de klimaatcrisis, het massacoördinatieprobleem van onze tijd, bestrijden.

IZ: Celo intrigeert me, aangezien het probeert cryptocurrency “toegankelijker” te maken, bijvoorbeeld door een openbare sleutel te vervangen door een telefoonnummer. Richt u zich meer op bepaalde geografische regio’s dan regio’s die misschien minder toegang hebben tot bankieren maar meer toegang tot smartphones? Zo ja, wat voor soort regio’s zijn dit?

NR: Celo’s missie is om de voorwaarden te scheppen voor welvaart – voor iedereen. Maar aangezien veel van de 1,4 miljard mensen met een te lage bankrekening zich in opkomende markten bevinden, zijn er zeker regio’s waar deze inspanningen meer directe impact hebben. Door onze samenwerking met CARE USA als de Latijns-Amerikaanse blockchain-partner van de wereldwijde op armoede gerichte organisatie, hebben we bijvoorbeeld de directe voordelen gezien van door blockchain aangedreven hulpverlening, omdat het zorgt voor een snellere definitieve betaling en de hoge operationele kosten voor cross-overs wegneemt. grensovermakingen en betalingen.

IZ: Wat zijn de grootste uitdagingen waar Celo voor staat, om door te breken in de mainstream?

NR: Dit voelt als een bredere uitdaging voor de sector, inclusief een gebrek aan voorlichting over hoe blockchain en crypto voorgoed kunnen worden gebruikt. Er zijn ook veel misverstanden rond de technologie, zoals de fundamentele verschillen tussen proof-of-work versus proof-of-stake-consensus.

Inspanningen zoals de Alliance for Prosperity, Climate Collective en Connect the World, een initiatief ter ondersteuning van projecten voor de ontwikkeling van op- en afritten van Celo, zijn cruciaal om deze misvattingen uit de weg te ruimen. Door leiders uit de hele branche samen te brengen om de transformerende kracht van blockchain te benutten, wordt het bewustzijn van de voordelen vergroot terwijl er echte actie wordt ondernomen.

IZ: Wat zou grotere niet-crypto-apps zoals Revolut of Monzo stoppen met het creëren van vergelijkbare functies waarmee gebruikers gemakkelijk crypto-portemonnees kunnen maken, waardoor gebruikers een toegangspoort krijgen tot de gedecentraliseerde wereld?

NR: Een belangrijke pijler van blockchain en de gemeenschap die de groei ervan ondersteunt, is het open-source karakter van de technologie. Alle entiteiten die geïnteresseerd zijn om te onderzoeken hoe ze hun expertise kunnen gebruiken om oplossingen te ontwikkelen, worden sterk aangemoedigd en ondersteund om dit te doen. Sterker nog, leiders zoals Revolut of Monzo die de ruimte betreden, zouden een positieve aanjager van acceptatie zijn en het hele web3-ecosysteem verrijken.