IMF voorspelt recessie in het VK, de enige geavanceerde economie die in 2023 zal krimpen

Door:
op Feb 1, 2023
Listen
  • Het VK zal naar verwachting met 0,6% krimpen in 2023, zelfs lager dan Rusland
  • Wereldeconomie groeit naar verwachting met 2,9%, nu IMF voor het eerst dit jaar tegen de verwachting ingaat
  • De Bank of England maakt donderdag het nieuwste rentebeleid bekend

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

In een recente aflevering van de Invezz-podcast sprak ik met een marktstrateeg over het raadsel waar we ons op dit moment in bevinden. Komt er een recessie aan?

Het IMF mengde zich dinsdag in het debat. Het voorspelde dat het VK de enige “geavanceerde economie” zou zijn die in 2022 in een recessie terecht zou komen. Het voorspelde een krimp van 0,6%, wat 0,9% lager is dan de eerdere schatting van 0,3% groei.

Dat is… niet geweldig. Zelfs Rusland is er beter aan toe, met een voorspelde krimp van 0,3%.

Ik heb het afgelopen jaar uitgebreid verslag gedaan van de Britse economie, met alle wendingen en verhalen die passen bij een Netflix-dramaserie en mogelijk zelfs een vervolgboek (ik zal geen namen noemen). Misschien niet groter dan het korte, maar altijd zo schadelijke bewind van premier Liz Truss.

Het lijkt nu steeds onwaarschijnlijker dat het VK na de Brexit aan deze puinhoop zal ontsnappen zonder enige vorm van recessie, iets waar het IMF het mee eens is. Positief is in elk geval dat het IMF zijn prognose voor de groei van de Britse economie in 2024 verhoogde van een expansie van 0,6% naar 0,9%.

Er was verder positiviteit op wereldschaal, waarbij het IMF zijn wereldwijde vooruitzichten voor het eerst in een jaar tijd verhoogde tot 2,9%, een stijging met 20 basispunten ten opzichte van zijn vorige rapport van afgelopen oktober.

Rentetarieven en inflatie

Hogere rentetarieven als reactie op de verlammende inflatie zijn de reden geweest dat de wereldeconomie is vertraagd. Voorbij zijn de dagen van de altijd maar stijgende bullmarkt, nu moet de rekening betaald worden.

Het IMF voorspelt dat de wereldwijde inflatie zou dalen tot 6,6% in 2023 en 4,3% in 2024. Daarmee zou ze echter nog steeds ruim boven het pandemische niveau liggen. De afnemende inflatiecijfers van de afgelopen paar maanden waren de belangrijkste motor achter een stijging van de markten, waarbij de S&P 500 op het punt staat zijn beste januari sinds 2019 te boeken, een stijging van 6% ten opzichte van het jaar.

Specifiek voor het VK zorgt de verhoogde blootstelling van het land aan aardgas voor problemen, naast de combinatie van krapper monetair beleid en hoge inflatie die wereldwijd te zien is. De werkgelegenheid in het VK blijft ook nog steeds onder het niveau van vóór de pandemie, een punt van zorg gezien de extreem krappe arbeidsmarkt, wat uiteindelijk leidt tot een lagere productie en minder groei.

Wat nu?

Natuurlijk zijn dit slechts voorspellingen. Zoek niet verder dan de verrassende groei van de printproductie in het vierde kwartaal van 2022 in de Eurozone, die de verwachtingen van analisten over een inkrimping overtrof, zoals eerder vandaag aangekondigd.

Desalniettemin zijn de tijden somber in het Euroblok, en dat is nog erger in het VK.

De ogen zullen nu gericht zijn op de centrale banken in wat een cruciale week is voor de markten. Het VK kondigt donderdag zijn nieuwste beleid aan, dezelfde dag als de eurozone en een dag na de VS, terwijl de Federal Reserve vanmiddag haar plannen bekendmaakt. Met ogenschijnlijk alles dat fout gaat – inflatie, de werkgelegenheid, energieafhankelijkheid, een zwak pond, verzwakkende huizenmarkt en wat je maar kunt bedenken – is de weg die voor ons ligt een moeilijke.

De volgende stap is voorlopig afwachten wat de Bank of England donderdag aankondigt. Markten verwachten een verhoging van de basisrente van de centrale bank met 0,5 procentpunt tot 4%. Dit zou de tiende opeenvolgende renteverhoging zijn van het monetairbeleidscomité (MPC) van de bank sinds december 2021.

Nu de renteverhoging grotendeels wordt verwacht, zal het de taal die uit de commissie komt de meeste aandacht trekken. Wat er ook wordt gezegd, de weg die voor ons ligt, ziet er in 2023 moeilijk uit voor het VK.

Ad

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10

67% van CFD accounts verliezen geld