Prognose koffieprijs bij EU-regelgeving en droogterisico’s in Vietnam

Door:
op Mar 26, 2024
Listen
  • De koffieprijs bevond zich de afgelopen weken in een consolidatiefase.
  • De EU heeft strikte regels gesteld aan koffiebronnen.
  • Er wordt verwacht dat Vietnam een scherpe daling van de productie zal zien.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De koffieprijs heeft de afgelopen weken een zijwaartse beweging ondergaan, maar verschillende katalysatoren zouden deze de komende maanden omhoog kunnen duwen. Volgens TradingView werd het koffie-cashcontract dinsdag verhandeld op $188, waar het de afgelopen weken was. Deze prijs ligt ongeveer 7,70% onder het hoogste punt in 2023.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Koffie heeft talloze katalysatoren

Copy link to section

Koffie heeft de komende weken twee potentiële katalysatoren. De eerste komt uit de Europese Unie, een van de grootste koffiekopers ter wereld. Het blok heeft onlangs nieuwe regelgeving onthuld die zich richt op de meeste landbouwproducten zoals koffie en maïs.

Onder deze nieuwe regelgeving zal het blok koffie blokkeren uit landen waar de ontbossing is toegenomen. Enkele van de toplanden die doelwit zouden kunnen zijn, zijn Kenia en Ethiopië.

Analisten zijn van mening dat deze maatregelen op de lange termijn een impact zullen hebben op de koffieprijzen. Ten eerste zullen handelaren waarschijnlijk koffie in deze verboden landen kopen en deze vervolgens via andere plaatsen routeren.

We hebben dit zien gebeuren in de energiesector, waar landen als India Russische ruwe olie kopen en deze exporteren naar andere landen, waaronder die in Europa en de VS. Bovendien is koffie een vervangbaar goed.

De andere uitdaging die de koffieprijzen zou kunnen opdrijven is de aanhoudende droogte in Vietnam, een van de grootste producenten ter wereld. Schattingen zijn dat de Vietnamese koffietransporten dit jaar met ongeveer 20% zullen dalen, terwijl de vraag naar verwachting zal blijven stijgen. In een recente notitie zei een analist:

“Hoewel we ons nog steeds in het droge seizoen bevinden en dit weer niet onverwacht is, is het opmerkelijk dat de regenval aan de onderkant van de tienjarige periode ligt en dat de temperaturen aan de hogere kant liggen.”

Vietnam is niet het enige koffieproducerende land dat een droogte doormaakt. Ook Brazilië, het grootste koffiebedrijf, kampt met een langdurige droogte. Schattingen zijn dat de productie van het land dit jaar met 5% zal stijgen tot 58 miljoen zakken. Ook Colombia en Indonesië kampen met droogtes.

Prognose koffieprijs

Copy link to section

Koffiegrafiek van TradingView

Uit de daggrafiek blijkt dat de koffieprijs de afgelopen weken zijwaarts bewoog. Het heeft zich teruggetrokken van het YTD-hoogtepunt van $203,76 naar $188. Koffie consolideert op de 50- en 25-daagse Exponential Moving Averages (EMA).

Het heeft ook een bullish wimpelpatroon gevormd, wat een populair positief teken is. Het wimpelpatroon nadert nu zijn samenvloeiingszone. Het heeft ook een cup- en handvatpatroon gevormd.

Daarom is de kans groot dat de prijs de komende weken zal herstellen. Als dit gebeurt, is het volgende punt om in de gaten te houden $203,75.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals.

Learn more
Koffie Commodities Trading Tips