USD/TRY-voorspelling: de Turkse lira zet zich schrap voor belangrijke gebeurtenissen

Door:
op May 24, 2024
Listen
  • De Turkse Centrale Bank zal donderdag haar rentebesluit bekendmaken.
  • De Federal Reserve zal later op woensdag de notulen van de laatste vergadering publiceren.
  • De Turkse lira is de afgelopen maanden licht gestegen.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De USD/TRY- wisselkoers daalde terwijl traders wachtten op de komende notulen van de Federal Reserve en het komende CBT-rentebesluit. Het USD ten opzichte van de Turkse lira trok zich woensdag terug naar een dieptepunt van 32,2, lager dan het hoogste punt van het jaar tot nu toe op 32,81.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

FOMC-notulen en CBT-besluit

Copy link to section

Het USD/TRY-paar zal de komende twee dagen in de schijnwerpers staan als de Federal Reserve de notulen van de laatste vergadering publiceert. Daarin besloot de bank de rente ongewijzigd te laten tussen 5,25% en 5,50% en klonk ze optimistisch over bezuinigingen.

Deze notulen zullen meer kleur geven aan waar deze functionarissen tijdens de vergadering over hebben beraadslaagd. Ze zullen ook licht werpen op wanneer ze van plan zijn te beginnen met maaien. De laatste tijd hebben de meeste functionarissen, waaronder Jerome Powell, de markt echter gevraagd geduld te hebben met bezuinigingen.

De Fed kampt met een stagflatiescenario dat wordt gekenmerkt door zwakke economische groei en hoge inflatie. Hoewel de inflatie in april licht daalde, bleef zij koppig boven de doelstelling van de Fed van 2,0%. De economie groeide het afgelopen kwartaal met slechts 1,6%.

Daarom zal de Fed er waarschijnlijk voor kiezen om later dit jaar de rente te verlagen in een poging de economische groei te stimuleren. Sommige analisten zijn van mening dat renteverlagingen sommige inflatiecijfers, zoals de huizen- en verzekeringssector, zelfs zullen vertragen.

Het volgende belangrijke USD/TRY-nieuws zal het komende rentebesluit van de Turkse Centrale Bank zijn. Het is onduidelijk wat de commissie zal doen, aangezien de inflatie in april hardnekkig hoog bleef en toen steeg naar 69,80%.

Ik geloof dat de CBRT zal besluiten de rente ongewijzigd te laten op 50% en de rentetarieven voor daggeldleningen op 47% en 53%. Sommige analisten verwachten echter dat de rente de laatste renteverlaging van het jaar zal opleveren.

Aan de positieve kant zijn analisten van mening dat de inflatie later dit jaar de rente zal gaan verlagen als de inflatie begint te dalen. Het andere positieve is dat de bruto valutareserves van het land gedurende twee weken op rij zijn gestegen en nu ruim $74,20 miljard bedragen.

Aan de andere kant is het verschil tussen de Turkse inflatie en de rente nog steeds groot, wat betekent dat de houders van Turkse obligaties een negatief rendement behalen. Ook is het onduidelijk of de meeste Turkse bedrijven en individuen ooit de lira zullen omarmen, die door de jaren heen hard is gedaald. Dit is de grootste uitdaging waarmee de munt wordt geconfronteerd.

USD/TRY technische analyse

Copy link to section
USD/TRY

USD/TRY-grafiek door TradingView

De dagelijkse grafiek laat zien dat de wisselkoers tussen USD en TRY in april piekte op 32,81 en zich nu heeft teruggetrokken naar 32,20. Het blijft boven het cruciale steunniveau van 31,75, het laagste punt in maart en april.

Het is iets boven het 50-dagen voortschrijdend gemiddelde gebleven, terwijl de Average True Range (ATR) naar het laagste niveau sinds januari is gedaald. Daarom zal het pair deze week waarschijnlijk binnen deze bandbreedte blijven, zelfs als de CBT besluit de rente te verhogen.

Op de langere termijn is het waarschijnlijk dat het paar zal dalen tot ongeveer 30 als de Fed besluit de rente eerder te verlagen. Het alternatieve scenario is waarin de lira inzakt en het sleutelpunt opnieuw test op 32,81.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

TRY USD Forex Trading Tips