De aandelen van Royal Caribbean en Carnival worden geconfronteerd met dit belangrijkste risico

Door:
op May 27, 2024
Listen
  • Royal Caribbean en Carnival hebben sterke financiële resultaten gepubliceerd.
  • De verwachting is dat de vraag naar cruises de komende jaren sterk zal stijgen.
  • Het belangrijkste risico dat we kunnen verwachten zijn de toegenomen voorraden in de komende jaren.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Cruiseaandelen floreren, geholpen door de sterke vraag en stijgende inkomsten in belangrijke landen. De aandelenkoers van Royal Caribbean ( NYSE: RCL ) is met meer dan 90% gestegen, terwijl Carnival ( LON: CCL ) de afgelopen 12 maanden met meer dan 40% is gestegen. Ook andere cruisemaatschappijen zoals Viking en Norwegian Cruise Line zijn in die periode gestegen.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Sterke vraag in de cruise-industrie

Copy link to section

De aandelen van Royal Caribbean en Carnival hebben het de afgelopen twaalf maanden goed gedaan. Dit jaar heeft Carnival echter een deel van de winst uit 2023 tenietgedaan en is nu met ruim 12% gedaald, waardoor het ondermaats presteert ten opzichte van de S&P 500- en Nasdaq 100-indices.

De meeste van deze bedrijven hebben sterke boekingen en omzetgroei gerapporteerd. De totale inkomsten van Carnival stegen van ruim $12,1 miljard in 2022 naar ruim $21,59 miljard in 2023. Ook verkleinde het zijn nettoverlies van ruim $6 miljard naar ongeveer $74 miljoen in 2023. Ook verkleinde het zijn langetermijnschuld van ruim $31 miljard naar ongeveer $28. miljard.

Royal Caribbean Cruises heeft ook sterke financiële resultaten gerapporteerd. De jaarresultaten stegen van ruim $8,84 miljard in 2022 naar ruim $13,9 miljard in 2023. In tegenstelling tot Carnival draaide het bedrijf zijn nettowinst naar ruim $1,7 miljard.

Uit de meest recente resultaten blijkt dat de kwartaalomzet steeg van $2,88 miljard in het eerste kwartaal van 2023 naar ruim $3,7 miljard in het eerste kwartaal van 2024. De winst steeg in het kwartaal ook naar ruim $364 miljoen.

Carnival vs Royal Caribbean stocks

Carnival versus Royal Caribbean-aandelen

Eén belangrijk risico om te onthouden

Copy link to section

Royal Caribbean en Carnival hebben het goed gedaan vanwege de stijgende vraag, vooral onder jongeren in de VS. Uit recente gegevens blijkt dat er in 2023 ruim 31 miljoen cruiseklanten waren, een grote stijging ten opzichte van de 20,4 miljoen een jaar eerder.

Volgens de Cruise Lines International Association zal dit aantal stijgen naar ruim 34,7 miljoen in 2024, gevolgd door respectievelijk 37,1 miljoen, 38,8 miljoen en 39,7 miljoen in de komende drie jaar.

De meeste van deze bedrijven hebben sterke voorwaartse boekingen gerapporteerd. Viking is voor 35% volgeboekt voor 2025, terwijl sommige schepen van Carnival en Royal Caribbean voor het jaar volgeboekt zijn. Deze trend vond plaats omdat sommige klanten van mening zijn dat cruises goedkoper zijn dan vakanties aan land.

Als gevolg hiervan hebben deze bedrijven verschillende bestellingen geplaatst om te profiteren van de groeiende vraag. Viking heeft tien schepen besteld, terwijl Norwegian en Carnival respectievelijk acht en één schip hebben besteld. Royal Caribbean heeft onlangs de levering ontvangen van het grootste cruiseschip ter wereld; Icoon van de zeeën.

Het risico is dat de vraag naar cruiseschepen waarschijnlijk niet lang zal aanhouden en dat deze zal zijn afgenomen wanneer de leveringen plaatsvinden. In een recente notitie zei een analist bij Truist:

“Er bestaat bezorgdheid onder mensen [als we ons] in een vraagzeepbel bevinden. . . en [of] er sprake is van een zeepbel op het gebied van wraakreizen bij cruisemaatschappijen, zoals we zagen bij Amerikaanse resorts. Ik denk dat we ons in een periode van versnelde vraag bevinden en dat het moeilijk zal zijn om deze enorme groeicijfers die we hebben gezien, vast te houden.”

Gelukkig zijn Carnival en Royal Caribbean relatief ondergewaardeerd. Royal Caribbean heeft een voorwaartse PE-veelvoud van 13,75, terwijl Carnival een veelvoud van 16,4 heeft. Deze maatstaven zijn lager dan het voorwaartse PE-veelvoud van 2. Ze hebben ook voorwaartse groeiveelvouden van meer dan 20%, hoger dan het voorwaartse groeipercentage van de S&P 500.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

USA Beurs Trading Tips Transport en tourisme