Er det trygt å kjøpe USD/CHF? – paritet for første gang siden 2019

Av:
May 13, 2022
Listen
  • USD/CHF når paritet for første gang siden 2019.
  • Safe-haven valutaer er dumpet under den nåværende krisen.
  • Ingen tegn til reversering foreløpig.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Et av de sterkeste grepene i valutamarkedet i år er det som er gjort av USD/CHF-paret. Den handles for øyeblikket til paritet, noe som betyr at 1 USD tilsvarer 1 CHF – noe som ikke har skjedd siden 2019.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Det er nok et eksempel på bortfallet av trygge havn-valutaer. USD/JPY-diagrammet ser ganske likt ut, men alle legger skylden på Bank of Japans politikk for den svake yenen.

Likevel ser USD/CHF-diagrammet tilsvarende ut uten at den sveitsiske nasjonalbanken er i overskriftene. Derfor kan man si at investorer droppet trygge havn-valutaer i 2022 og så etter sikkerhet i den allmektige amerikanske dollaren – verdens reservevaluta.

Er vi nær en topp?

Copy link to section

Det ser ikke slik ut, i hvert fall fra et teknisk perspektiv. Klassiske reverseringsmønstre brukt i teknisk analyse, som hode-skulder formasjon og dobbel topp trenger tid på å dannes.

Fundamentalt støttes ei heller ikke en reversering per tid. Fed i USA er ikke avvisende for å uttrykke sin vilje til å levere minst to ytterligere 50bp-økninger i løpet av de neste tre månedene, så dollarens etterspørsel vil sannsynligvis fortsette.

Den sveitsiske nasjonalbanken er kjent som en av sentralbankene som hele tiden intervenerer i valutamarkedet ved å selge sveitsiske franc. I årevis har det blitt sagt at sveitserfrancen er overvurdert og ikke reflekterer den økonomiske virkeligheten.

Det var fordi investorer kjøpte francen i tider med usikkerhet – akkurat som de kjøpte den japanske yenen inntil nylig. Men nå endret spillet seg, og det gjorde det i en tid da mange investorer så etter disse valutaene for å oppfylle sitt ønske om en trygg havn på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina.

USD/CHF er avgjørende for valutahandlere på grunn av sin sterke omvendte korrelasjon med EUR/USD. EUR/USD er det viktigste valutaparet på FX-dashbordet, og en sterk USD/CHF-trend tyder på at EUR/USD-svakheten vil fortsette.

Med overgangen tilbake til paritet som ikke er sett siden 2019, bringer USD/CHF en lettelse til den sveitsiske nasjonalbanken. I alle disse årene hadde den vanskelig for å holde investorene unna sveitserfrancen til tross for at renten ble satt i negativt territorium.

CHF USD Forex