Energiaksjer er billigst siden 2008, til tross for 20 % oppgang i år

Av:
Jun 22, 2022
Listen
  • Energiaksjer handlet med det laveste P/E-forholdet siden finanskrisen
  • Markedsprising bremser økonomisk vekst og fall i etterspørsel etter olje og gass
  • P/E-raten har falt fra 8,5 til 6,4 allerede i år ettersom inntjeningsanslagene har hoppet med 64 %

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Å prøve å finne gode aksjer i 2022 er som å prøve å rense en kasserolle etter å ha overkokt ris så mye at den fester seg til bunnen (dette skjedde med meg under middagen for noen kvelder siden) – med andre ord, det er veldig vanskelig.

Men hvis du ser virkelig godt etter vil du kunne finne noen. De fleste er i energisektoren. Faktisk er Stoxx 600 Oil and Gas Index opp 20% (til tross for en nylig tilbaketrekking), som vist på diagrammet nedenfor, mens det bredere markedet har falt.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Investorgevinster i energisektoren skyldes den tragiske krigen i Ukraina, som har drevet råvareprisene gjennom taket.

Det er imidlertid noe ekstremt bemerkelsesverdig med denne økningen i prisen på energiaksjer – den blir overskygget av økningen i forventet inntjening. Til tross for at aksjer har steget 20 %, har inntjeningsanslagene steget 64 %. Dette har bidratt til å senke P/E-raten fra 8,5 ved inngangen til året til der den nå ligger på 6,4. Som grafen nedenfor fra zerohedge.com viser, betyr dette at energiaksjer handles til sine laveste verdier siden det store finanskrakket i 2008.

Dette tyder på at markedet ikke er helt med på skyhøye analytikerforventninger. Det fungerer som et symbol på den økende bjørnemarkedstemningen som sirkulerer, med investorer som tilsynelatende forventer at avtagende økonomisk vekst vil trekke etterspørselen etter olje og gass ned og til slutt rettferdiggjøre disse lavere multiplene.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

En annen sak er spørsmålet om hvor bærekraftig oppgangen i råvarepriser er. Prisene drives åpenbart av krigen i Europa og alle følgevirkningene, inkludert sanksjoner iverksatt av Vesten. Det er idiotisk å prøve å forutsi Putins fremtidige trekk, og det er også den fortsatte debatten om Vestens reaksjon og hvor forpliktet eller villige de er til å stenge av energistrømmen, noe som alle kan sterkt påvirke verdivurderingene.

Tatt i betraktning alt dette – for ikke å nevne den skyhøye dollaren – gir det perfekt mening at verdivurderingene har falt. Med nedsmeltingen i nesten alle eiendeler i finanssfæren, manifesterer bjørnemarkedssentimentet seg selv i de svært få aksjene som presterer, dvs. energi, i form av lavere verdivurderinger – og det gir perfekt mening, en trend som skjer igjen og igjen i aggressive risikoperioder.

Ad

Invester i råvarer som gull, hvete, litium, olje og mer på kun få minutter med vår høyest rangerte megler, eToro.

10/10
Besøk nettstedet
Energi Aksjer Børs Energi og kraft Handelsvarer