Hva skjer i Storbritannia – smuldrer økonomien opp?

Av:
Oct 13, 2022
Listen to this article
  • Vår analytiker dykker dypt inn i den britiske økonomien, og kjølvannet av det katastrofale minibudsjettet
  • Pensjoner er trygge, skriver han, men økonomien er et totalt rot
  • Troverdigheten til britisk økonomi er lav og obligasjoner selges i alarmerende hastighet

Jeg sliter med å tenke på en mer uheldig start på en politisk regjeringstid enn den Lizz Truss som statsminister i Storbritannia har fått.

Knapt et minutt inn i rollen kunngjorde hun det som har blitt til et helt katastrofalt minibudsjett, som satte den britiske økonomien i uorden. Men hvorfor skjer det hele? Og hva betyr det? Er pensjoner trygge?

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Hva skjedde?

Oppsummert ble Lizz Truss’ minibudsjett sett på som altfor aggressivt. Sammen med Kwasi Kwarteng, finansminister, varslet de en haug med skattekutt. Det høres bra ut – ingen liker å betale skatt. Penger vokser imidlertid ikke på trær, og disse skattekuttene var ufinansierte.

Det betyr at staten må øke låneopptaket. Det betyr også et tilbakeslag i arbeidet med å bekjempe levekostnadskrisen, noe jeg har skrevet om i hele år. IMF bekreftet i en ganske undervurdert stil denne uken at de mente budsjettet «kompliserte kampen mot inflasjon». Den spådde også at krisen ville vedvare lenger i Storbritannia enn andre lignende økonomier.

Budsjettet har skutt tilliten til den britiske økonomien – mest tydelig i det kollapsende pundet og det enestående salget av gull (obligasjoner). Gilts handles til avkastninger som ikke er sett siden 2002, mens pundet er på det laveste noensinne mot dollaren.

Hva skjer med pensjoner?

Problemet med salg av gylter er at pensjonsfondene er avhengige av disse eiendelene for å sikre sine forpliktelser. Dette er det som kalles ansvarsdrevet investering. I hovedsak matcher de de faste kontantstrømmene til gyltene mot deres forpliktelser (dvs. det de betaler ut til pensjonsinnehavere).

Med salget av gylter så alvorlig, ble disse forpliktelsesmatchende pensjonsfondene kalt margin på gyltene de hadde. Dette betydde at de måtte stille mer sikkerhet mot posisjonene sine.

Selvfølgelig førte dette bare til enda mer salg, ettersom midlene ble pålagt å skaffe penger for å bokføre mot disse marginsamtalene, noe de gjorde ved å selge de samme eiendelene. Dette førte til et ytterligere prisfall, noe som førte til mer salg – og runde på runde går vi på undergangskarusellen.

Bank of England gikk derfor inn for å kjøpe disse obligasjonene, gitt risikoen for finansiell stabilitet som nedsmeltingen ville forårsake. Den siste kunngjøringen denne uken ser ut til å vise at støtten vil avsluttes innen 14. oktober, noe som betyr at det kan bli et ytterligere salg av gilts, selv om det er oppfordringer til banken om å fortsette støtten til slutten av måneden.

Er pensjonen min trygg?

Selv om salget er enormt bekymrende for økonomien for øvrig – mer om det i den siste delen – bør ikke pensjonsinnehavere være altfor bekymret.

Banken har gjort det klart at den ikke vil tillate finansiell ustabilitet, mens pensjoner vil bli – og blir – forsvart høyt. Dette er en likviditetskrise på slutten av dagen, med utsalget forsterket av denne tørsten etter kontanter for å bokføre mot marginkrav.

Dessuten, når disse problemene faktisk er overvunnet, bør obligasjonene som holdes av pensjoner betale en høyere rente på lang sikt.

Dommedagsscenarioet er om flere pensjoner enn antatt har blitt fruktbare med komplekse investeringsinstrumenter, som forsvinnende derivater som har blitt fanget opp i rotet. Dette kan føre til at fond mister verdi, men det er fortsatt et fjerntliggende scenario og et scenario som i alle fall bare vil påvirke et mindretall av pensjonene.

Hva betyr dette for den britiske økonomien?

Dette er et kolossalt slag for den britiske økonomien. Jeg tror ikke det kan overvurderes.

Allerede overfor voldsom inflasjon og bak den amerikanske sentralbanken med hensyn til renteøkninger, har pundet blitt banket inn i glemselen.

Lånekostnadene for staten har økt. Ytterligere renteøkninger er nå trolig nødvendig for å begrense inflasjonen, noe som driver boliglånskostnadene oppover. Med energikrisen allerede truende når vi går inn i vinteren, med samtaler om strømbrudd og folk som sliter med å ha råd til å varme opp hjemmene sine, kunne det ikke ha kommet på et verre tidspunkt.

FTSE-aksjeindeksen har stupt sammen med resten av aksjemarkedet gjennom hele året.

I sannhet er kanskje det verste av alt slaget mot troverdigheten. Når Storbritannia ønsker å etablere seg som en av de største økonomiene i verden, og nå uavhengig av EU, kan ikke episoder som dette forekomme.

Økonomien er fortsatt avhengig av utenlandske investorer – den skryter ikke av styrken til den amerikanske økonomien, mens den importerer en mye høyere andel av energien – og i dagens dollariserte miljø med høy inflasjon er et feiltrinn som dette en torpedo til Storbritannias markedstroverdighet (jeg skrev om hvorfor vi alle er underlagt dollarens styre her).

Hvordan skjedde dette?

Jeg har ikke noe svar på dette.

Dette var et helt forutsigbart scenario. I likhet med når du slipper en ball fra hånden din, vet du at ballen vil treffe bakken – fordi det er slik tyngdekraften fungerer. På samme måte vil kunngjøring av en rekke skattekutt midt i en inflasjonskrise åpenbart føre til salg av obligasjoner og øke lånekostnadene, mens valutaen din vil bli hamret.

Det er virkelig det målet; det er ingen gråsone.

Og likevel skjedde det. Jeg vet virkelig ikke hvorfor.