Storbritannia «er nå i resesjon» – Hva skjer nå?

Av:
nov 18, 2022
Listen to this article
  • Storbritannia "er nå i resesjon" sa Jeremy Hunt i ettermiddagens høstuttalelse
  • Hunt annonserte en pakke på 54 milliarder pund med skatteøkninger og utgiftskutt
  • Pund har styrket seg, men det er smerte i vente for Storbritannia, skriver vår analytiker Dan Ashmore

Storbritannia er på et veldig tøft sted. I ettermiddag viste kansler Jeremy Hunt omfanget av problemene nasjonen er i da han annonserte en aggressiv runde med skatteøkninger og utgiftskutt.

Hunt sa i uttalelsen at et kutt på 30 milliarder pund i utgifter ikke signaliserer en retur til innstramminger. Det er en fin følelse, men omtrent som uheldige kryptovaluta-investorer finner ut denne uken, kan ikke milliarder på milliarder forsvinne uten litt smerte. Dette er godt og sannelig på vei mot en tilbakevending til innstramminger.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Storbritannia «er nå i resesjon», sa kansleren. Og når man kombinerer kuttene på 30 milliarder pund med alle skatteøkningene, vil tidene bare bli tøffere.

Ikke at dette ikke er nødvendig. Som jeg sa i mitt stykke som analyserer det katastrofale budsjettet til Hunts forgjenger, Kwasi Kharteng, er disse grepene nødvendige for å få den britiske økonomien tilbake på rett spor og tøyle den kvelende inflasjonen som sluker nasjonen.

Se ikke lenger enn denne ukens inflasjonstall for å se hvor ille det går. Ikke at noen på bakken trenger formelle tall for å slå det inn, men inflasjonen ble bekreftet i går å ha steget til et 41-års høydepunkt på 11,1%.

Hunt gjorde det veldig klart hva prioriteringen var.

«Høy inflasjon er stabilitetens fiende … det eroderer sparing … det skader de fattigste mest»

Han har rett. Inflasjon er den mest skadelige lasten som kan påvirke en økonomi. De som er nederst i næringskjeden ser prisen på dagligvarer rakett, uten eiendeler for å beskytte seg selv. Eiendom stiger, leier, finansielle eiendeler (som vi så under pandemien), men hva skjer med bankkontoen din hvis du ikke har noen eiendeler til å begynne med?

Så smertefullt som denne høsterklæringen er – ingen liker høyere skatt og mindre utgifter – det er helt nødvendig. Jeg skrev et skarpt dypdykk i Lizz Truss’ kortvarige, men oh-så skadelige opphold i 10 Downing Street og forklarte den enkle logikken i hvorfor ufinansierte skattekutt i et miljø med høy inflasjon ikke er en god idé.

Hunt forstår i hvert fall denne økonomien. Noe som er viktig for en politiker.

Markedets reaksjon var dempet, noe som ikke er en dårlig ting. Det var ingen reelle overraskelser i erklæringen, med hoveddelen av makrokonsekvensene kjent allerede.

Markedet er relativt uendret (selv om de hadde beveget seg oppover i dagene frem til uttalelsen). Pundet, som har økt siden Hunt gjorde det klart at Truss’ budsjett ville bli fjernet, handles i skrivene stund til $1,182, ned 0,8% – noe som tyder på at investorer kanskje forventet enda mer aggresjon fra Hunt – selv om det hadde steget i dagene frem til kunngjøringen.

Hunts uttalelse betyr at Storbritannia har gått inn i skadekontroll, forpliktet til å takle de alvorlige problemene økonomien for tiden står overfor. Det representerer et nytt paradigme fra Truss regjeringstid.

Ufinansierte skattekutt er like risikabelt som ufinansierte utgifter, og det er grunnen til at vi reverserte (det forrige budsjettet)

Jeremy Hunt, Storbritannias finansminister

Pundet handles nå høyere enn da Truss tiltrådte, og handles til en 3-måneders høy.

Med været som blir illevarslende kaldere midt i energikrisen, vil de kommende månedene være ekstremt utfordrende for folket i Storbritannia. Skatteregningene er nå høyere, energikostnadene er høye, inflasjonen er fortsatt høy og utgiftene er kuttet.

Dette er kvelende problemer, men disse avgjørelsene fra Hunt i ettermiddag, så mye som de gjør vondt, er uunngåelige for å takle disse problemene. Det blir en vanskelig vinter fremover, uten tvil. Men det er ingen annen løsning for å dempe inflasjonen, klare denne stormen og få økonomien tilbake på rett spor – selv om det kan ta lengre tid enn de fleste forventer.