Energikrigen fortsetter i Europa

Av:
Dec 6, 2022
Listen
  • EUs etterspørsel etter gass falt med 24 % i november, et slag for Putin
  • Været har siden blitt kaldere, men det verste har ennå ikke kommet
  • Grønn energi er bare et langsiktig svar for EU for å unnslippe avhengighet av utenforstående for energi

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Alle som følger arbeidet mitt vil vite at jeg er ganske bearish om tilstanden til økonomien i Europa. En stor del av dette er Putins kvelertak på energimarkedet. Været kan imidlertid ha hjulpet noe.

EUs gassetterspørsel ned 24 %

Copy link to section

Vi fikk noen data i morges fra råvareanalyseselskapet ICIS om at gassetterspørselen i EU var 24 % under femårsgjennomsnittet forrige måned. Dette kommer på baksiden av et lignende fall forrige måned.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Dette er gode nyheter. Det viser at europeiske innbyggere reduserer etterspørselen etter gass, som er Putins største våpen i krigen mot Ukraina. En stor takk går imidlertid til værgudene, siden de siste månedene har vært uvanlig varme på kontinentet.

Men dette uvanlig milde klimaet har ikke endret seg nå, noe som betyr at neste måneds data vil være mer interessant. Vinteren har virkelig kommet og klypen vil merkes av Europa. Ikke desto mindre har de siste to månedene vært et slag for Putins håp om at EU vil sette deres behov for energi over deres støtte til Ukraina.

Denne testen vil bli forsterket av de siste sanksjonene, ettersom EU nå har forbudt russisk råoljeimport, aktiv fra i morges. To kilder hos store russiske oljeprodusenter, som snakker med Reuters og ber om anonymitet, sa at russisk oljeproduksjon kan falle med opptil 1 million fat per dag i 2023 på grunn av forbudet. Europa klemmer Putins fremste finansieringskilde.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Veien til grønn energi?

Copy link to section

Problemet med Europa er at det er svært dårlig utstyrt i naturressursavdelingen, i hvert fall når det gjelder energi. Dette har ført til en sterk avhengighet av utenforstående for energi. Norge fortsetter å boltre seg fint, men Russland har åpenbart vist hvor farlig denne tilliten er.

Jeg er forsiktig optimistisk på at denne energikrigen på lang sikt kan presse Europa til å prøve å utjevne denne kroniske svakheten. Det er kanskje ikke velsignet i ressursavdelingen for fossilt brensel, men for fornybar energi er det en annen historie.

Europa har ingen som helst ulempe i sin evne til å generere og lagre fornybar energi. Denne energiforsyningen kan være selvforsynt og billig. Og hei, hvis planeten også drar nytte av det, så gir det glade dager.

I mai skisserte EU planer for en “massiv” økning av sol- og vindkraft for å redusere avhengigheten av russisk olje og gass. Målet hadde vært at 40 % av EUs energimiks skulle være fornybar innen 2030.

Det føles fortsatt ikke som det er nok, men dette ville være et kolossalt trekk bort fra alt EU noen gang har kjent. “Det er klart vi må få slutt på denne avhengigheten og mye raskere (enn det vi hadde) forutsett før denne krigen,” sa Frans Timmermans i mai, EU-tjenestemannen som ledet den grønne avtalen.

Målet var som sagt på plass i god tid før krigen Russland fører mot Ukraina. Hadde EU vært raskere med å bevege seg mot denne fornybare energien, ville det vært i en betydelig sterkere posisjon til å støtte Ukraina i dag.

Hva skjer etterpå?

Copy link to section

Mellom den kinesiske økonomien som fortsatt opererer under full kapasitet – selv om det, som jeg skrev om forrige uke, ser ut til å åpne opp raskere enn forventet – i tillegg til en latterlig sterk dollar og den nevnte energiklemmen i Europa, blir oljeetterspørselen trukket ned.

Men etter hvert som julen kommer nærmere, fortsetter termometeret å synke. Det vanskeligste er ennå ikke kommet, men det er ingen tvil om at nedgangen på 24 % i etterspørselen fra EU er et slag for Putin.

Ad

Invester i råvarer som gull, hvete, litium, olje og mer på kun få minutter med vår høyest rangerte megler, eToro.

10/10
Besøk nettstedet
Energi Storbritannia Europa Handelsvarer Verden