Kan 2023 bli året for gull? Gull når 6 måneders høyde

Av:
Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Gull nådde en 6-måneders høy tirsdag, og handlet nær $1850 per unse
  • Historisk sett har gull utkonkurrert i tider med usikkerhet
  • 2023 kan bli et sentralt år for metallet, spesielt hvis sentralbankene blir due
  • Gull nådde en 6-måneders høy tirsdag, og handlet nær $1850 per unse
  • Historisk sett har gull utkonkurrert i tider med usikkerhet
  • 2023 kan bli et sentralt år for metallet, spesielt hvis sentralbankene blir due

Gull har fascinert og forhekset menneskeheten i tusenvis av år nå. De fleste av oss er enige om at det ser pent ut, mens dets iboende egenskaper – det er rimelig fungibelt, tilbudet er relativt fast og det er holdbart – er udiskutable.

Når det gjelder gullutsiktene som investering, blir ting imidlertid betydelig mer polariserende. Gold bugs argumenterer for at kollapsen av gullstandarden i 1971 var et ødeleggende slag for økonomien, og horder betydelige deler av rikdommen deres i det skinnende metallet for å sikre seg mot voldsom inflasjon. Naysayers hevder at gull er en forferdelig investering.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Hvordan har gull prestert historisk?

Jeg skrev dette dypdykket i mai i fjor og vurderte gullets ytelse historisk. Når jeg ser på avkastning siden 1971, plottet jeg gull mot resesjonsperioder. Mønsteret er tydelig:

Det vil si at gull presterer motsyklisk. Det stiger i pris ettersom økonomien svekker seg. Investorer strømmer til trygghet, og gullets lange historie med stabilitet og bevaring av rikdom tiltrekker seg kapital i disse tider.

Den andre faktoren som beveger gull er inflasjon. Jeg plottet gull mot inflasjon nedenfor, noe som fremhever godt hvor korrelert det skinnende metallet er til devalueringen av fiat-valuta.

Gull har slitt

De to nevnte variablene forklarer hvorfor gull har vært ho-hum i år. Usikkerheten har økt til ekstremt høye nivåer gitt hendelser i Europa med Putins krig – virkningen av disse kan tydelig sees i mars 2022 i kjølvannet av invasjonen, da gullprisen steg nord for 2000 dollar per unse.

På motsatt side har imidlertid Federal Reserve og andre sentralbanker vært hardnakket i sin holdning om at rentene vil bli hevet for å komme på toppen av inflasjonen. Denne viljen til å bekjempe inflasjon som prioritet nummer én betyr at gullets største katalysator aktivt begrenses gjennom strammet pengepolitikk.

Som et resultat har dette ført til å trekke ned prisen på gull, som grafen viser har tikket ned siden april da vi gikk over til dette nye renteparadigmet.

<div class=”flourish-embed flourish-chart” data-src=”visualisation/12334079″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></ div>

Gull åpnet handel i 2022 til $1830 per unse, og stengte den på $1820 per unse. Selv om det virker veldig kjedelig, ville investorer over hele verden bite av deg for kjedelig akkurat nå, ettersom porteføljer er røde og gjør vondt over alt etter bortfallet av risikoaktiva det siste året, fremhevet av at aksjemarkedet stenger over 19 %, det verre året. siden 2008.

Vil gullet gå opp i 2023?

Jeg skrev om gullets fortsatte fall i september i fjor, da Federal Reserve nektet å rokke ved sin holdning om at inflasjon var nummer én prioritet.

Siden den gang har gull beveget seg oppover for å kreve en 6-måneders høy, og handles nær 1 850 dollar noen dager inn i 2023. Økende resesjonsforventninger de siste månedene har presset metallet oppover, med investorer som har tatt diagrammet ovenfor i tankene og beveget seg inn i metallet i påvente av tøffe ting fremover.

Investorer satser på at rentene vil bli tvunget til å toppe seg i 2023 ettersom trusler om resesjon vokser, noe som betyr at gull vil få tilbake inflasjonsfortellingen. Noen spår til og med at inflasjonen kan komme tilbake med en hevn etter dette.

“Inflasjonen toppet seg ,” tvitret Michael Burry, fra Big Short-berømmelsen, på nyttårsdag. “Men det er ikke den siste toppen i denne syklusen. Vi vil sannsynligvis se KPI lavere, muligens negativ i 2H 2023, og USA i resesjon uansett definisjon. Fed vil kutte og regjeringen vil simulere. Og vi vil ha en ny inflasjonsøkning”

Den andre faktoren her er sentralbanker som kjøper gull. Bankene akkumulerte en rekordmengde av metallet i fjor, og bidro til å støtte prisen da eiendeler andre steder kom i krater.

Men som alle eiendeler vil det komme ned til hva Fed til slutt gjør. Økonomer er uenige om når rentekutt vil skje, samt hvor raskt inflasjonen kan dempes.

Følelsen min? Jeg ville ikke bli overrasket over å se sentralbanker bli due i 2023 ettersom lavkonjunkturfrykt tennes, tvunget til å kutte renten. Denne duepolitikken ville gjøre underverker for gull, noe som ville øke den inflasjonsdempende fortellingen diskutert tidligere. Men tiden vil vise, og som det meste i disse dager, er det en helvetes mye usikkerhet å vasse gjennom først.