Prisene i Frankrike faller, men vil inflasjonen i eurosonen falle?

Av:
Jan 5, 2023
Listen to this article
  • Den franske inflasjonen falt til 6,7 % for desember måned, ned fra 7,1 % i november
  • Analytikere hadde forventet en liten oppgang, med børsoppgang som følge av taktskifte
  • Eurosonens inflasjonsdata kommer på fredag, med europeiske investorer som følger nøye med

Hvis “pandemi” var buzzwordet i 2020 og 2021, så kan “inflasjon” ha inntatt topplasseringen i 2022. Og hvis du håpet at emnet skulle begrenses til historiens glemmebok når vi snur siden på et nytt år, er jeg redd jeg må skuffe deg, men det vil sannsynligvis bli betydelig mer digitalt blekk sølt i år på levekostnadskrisen.

Fransk inflasjon faller til 6,7 prosent

Året har imidlertid begynt positivt, ettersom inflasjonen i Frankrike for desember ble avslørt som 6,7 %, et betydelig fall fra 7,1 % forrige måned. Det knuser også analytikernes forventninger, ettersom det var forventet en liten oppgang på de forrige 7,1 %.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Europeiske aksjer hoppet på nyhetene, da det ble vekket håp over hele regionen om at dette kan være et signal om flere positive nyheter som kommer, sammenlignet med det som har blitt priset inn av markedet. Stoxx 600, som er en aksjeindeks for den europeiske regionen, steg 1 % på nyhetene og er nå opp nesten 3 % i forhold til året så langt.

Indeksen hadde falt i fjor, og mistet 15 % av verdien.

Vil ECB redusere renteøkningene?

Markedet styrket seg på optimisme om at dette kunne signalisere mykere inflasjon over eurosonen. Det vil gjøre det mer sannsynlig at ECB kan redusere programmet med stigende renter raskere enn forventet.

ECB har vært aggressive med å heve renten i år, med innskuddsrenten som hoppet til 1,5 %/2 % i desember, den høyeste siden krakket i 2008. Den forventes å heves til 3 % i januar og februar.

“Rentene vil fortsatt måtte stige betydelig i et jevnt tempo for å nå nivåer som er tilstrekkelig restriktive til å sikre rettidig tilbakeføring av inflasjonen,” sa ECB forrige måned. “Inflasjonen er fortsatt altfor høy.”

Inflasjonsdata for eurosonen

Denne fredagen er en stor dag for eurosonen, med inflasjonsdata for blokken som skal publiseres. Forventningene er på 9,5 %, som vil være det laveste tallet siden august. Imidlertid, med den mykere franske lesningen, kan markedet nå forvente tall under 9,5 %.

Franske data ble hjulpet av lavere energipriser, med ytterligere fall i overordnede inflasjonsdata nært forestående i de kommende månedene ettersom fjorårets skyhøye priser faller ut av målingen. Men med energi- og matvarepriser notorisk volatile, er kjerneinflasjonstallet, som utelater mat og energi, det som politikerne vil fokusere på.

Hvis dette tallet kommer lavere enn forventet fredag, kan du forvente at aksjene fortsetter sin forsiktige oppgang så langt i 2023. Hvis ikke, trenger du bare tenke tilbake til 2022 for å vite hva som skjer videre…