Hvorfor stiger cannabisaksjene?

Av:
Jan 17, 2023
Listen to this article
  • Cannabissektoren økte kraftig etter at Biden ble valgt
  • Boblen sprakk da Fed gikk over til høyrentepolitikk, med aksjekurser som stupte i 2022
  • Sektoren har styrket seg med mykere inflasjonsdata i det nye året

Jeg skrev et stykke i oktober i fjor og stilte det enkle spørsmålet: hva skjedde med cannabisaksjeboblen?

Bidens valg ble regnet som et enormt løft for cannabisindustrien. Industrien har lenge kjempet for juridisk status, og Biden blir generelt sett på som proffen som legaliserer stoffet.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Selv i USA er den juridiske statusen tåkete med en divergens mellom føderal og statlig lovlighet. Diagrammet nedenfor viser det gjeldende landskapet.

Så en relativt pro-legaliseringspresident presentert som et stykke positivitet i cannabisnyhetssyklusen. Selvfølgelig var dette også sent i 2020, en tid da rentene fortsatt var nær null, pengeskriveren var slått på og hysteriet bølget gjennom markedene, med alle risikoaktiva som gikk spektakulært nordover.

Cannabisaksjer avviste ikke invitasjonen, og trykket svimlende gevinster. Og så stoppet det. En overgang til høyere renter som svar på inflasjonskrisen trakk teppet ut under markedet. Cannabisaksjer, som er langt ute på risikospekteret, falt lenger enn de fleste.

Cannabisaksjer stiger i 2023

Men mens 2022 ble presentert som en brutal nedtur, har de første par ukene av 2023 gitt investorene et pusterom.

Inflasjonsdata har sett ut til å myke opp, og markedet satser på at dette kan få Federal Reserve til å svinge av sin høyrentepolitikk raskere enn ellers forventet.

Et plott av prishistorien gjennom 2022 mot Federal Reserves rentepolitikk forteller deg alt du trenger å vite.

Men med optimisme om at stram pengepolitikk kan ende tidligere enn markedet tidligere hadde priset inn, har det endelig blitt litt grønt i cannabismarkedene (jeg kunne ikke motstå).

Canadian Cannabis Index er opp 20 % på to uker, mens de to store guttene, Tilray og Canopy Growth Corp, begge er opp over 15 %.

Alan Brochstein, analytiker ved New Cannabis Ventures, advarte om at til tross for gevinstene for å starte det nye året, ser han ikke mye verdi i duoen.

Canopy Growth har mye gjeld, og det kan hende de ikke kan gå videre med planene sine om å kjøpe tre amerikanske cannabisselskaper og fortsatt opprettholde NASDAQ-noteringen. Hvis det ikke kan lukkes, vil investorene sannsynligvis bli skuffet, og hvis det kan lukkes, kan investorer forvente at andre amerikanske cannabisselskaper også vil liste seg opp. Aksjen handles for tiden til 1,3X materiell bokført verdi, men den brenner penger og tåler store driftstap

Tilray, som rapporterte sitt regnskapsmessige Q2 denne siste uken, er krympende og for diversifisert etter mitt syn. Målet mitt for slutten av mai, basert på de fallende utsiktene for FY24, er nå $3,03, en pris som er 4 % lavere enn der den stengte fredag. Aksjen handles for tiden til 3,2X materiell bokført verdi.

Alan Brochstein, New Cannabis Ventures

Utsikter for cannabismarkedet

Det som gjør cannabissektoren så utfordrende å forutsi, er sammenløpet av faktorer som påvirker den. Det er klart at makroklimaet er nøkkelen og har blitt dekket i dette stykket ovenfor, men det er også juridiske og regulatoriske variabler som påvirker prisingen betydelig.

Det ville imidlertid ikke la være å si at mange av disse faktorene ble kastet ut av vinduet under COVID. Sektoren handlet nesten som en meme, med multipler som skjøt i været mens Robinhood-vanviddet gikk gjennom alle veier i aksjemarkedet.

Det var en fristelse for lat analyse under COVID, en naiv antagelse om “lovlighet er på vei, prisene stiger allerede, de vil stige mer når det uunngåelig er fullt lovlig”. Kombinert med den perfekte stormen av lave renter, stimulussjekker og hjemme-liv, gikk prisdiagrammer bananas.

Brochstein gir noe til ettertanke som står i kontrast til den enkle antagelsen om at lovlighet gir enkle gevinster:

Vi ser ikke på at det kanadiske markedet er i bedring. Faktisk er veksten den laveste siden den ble legalisert for voksenbruk. I oktober økte markedet med bare 9,5 %, og Hifyre anslår at novemberveksten, som vil bli lansert 20. januar, bare vil være 9,3 %. Vi ser mange muligheter i andre undersektorer, men vi finner noen få kanadiske LP-er som er verdt å bli vurdert for øyeblikket.”

Ikke desto mindre har 2023 vært snill mot investorer etter marerittet i 2022. Markedet er fortsatt betydelig nede fra høyder, men i det minste er lyset i enden av tunnelen litt mer synlig i dag enn det var for et par måneder siden.