Försäljningarna av större bostäder ökar med 21% mitt i Covid-19-pandemin

By: Gannicus Oliver
Gannicus Oliver
Gannicus Oliver är en författare, konsult, investerare och entusiast inom digital ekonomi. Har har över tre års erfarenhet inom… read more.
on sep 1, 2020
  • Husköpare söker efter större bostäder under pandemin i jakten på mer utrymme för hemmakontor.
  • Priset för små bostäder ökade mer än för stora eftersom köpare prioriterar överkomliga priser.
  • Sökandet efter stora bostäder har fortsatt att öka i nästan fem år nu.

Bostadsköpare letar snarare efter större bostäder än små under pandemin. Enligt en ny rapport från Redfin var de typiska bostäderna som såldes under de trettio dagar som ledde upp till den 16 augusti 3,7% större (164,6 kvadratmeter) än de som såldes ett år tidigare.

Detta kan jämföras med en genomsnittlig ökning på 0,4% under motsvarande perioder från 2015 till 2019. I juli ökade försäljningen av stora bostäder med 21% jämfört med motsvarande månad ifjol. Försäljningen ökade nästan tio gånger mer för stora bostäder än för små och medelstora. Å andra sidan var prisökningen större för små och medelstora.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Priset på små bostäder steg med 8,1% i juli jämfört med samma månad ifjol, medan ökningen för medelstora bostäder låg på 7,5% och stora bostäder på 6,7%.

Redfins chefsekonom Daryl Fairweather sa :

De flesta föredrar ett stort hem framför ett litet om de själva får välja. Det är sant oavsett vad som händer i världen, men att tillbringa mer tid hemma på grund av pandemin kan få vissa husköpare att söka sig till större hus med större tomter.”

Fairweather fortsatte:

Men att de är prisvärda är fortfarande A och O, och det är därför som marknaden för större bostäder inte är mycket hetare än för mindre. Linjerna dras ekonomiskt. Människor med stadiga arbeten hemifrån kan flytta ut från stadens centrum eller till och med till en annan del av landet och hitta en större bostad för ett liknande pris. Men många som söker bostäder har sämre ekonomiska förutsättningar och har inte råd med mer utrymme även om de skulle önska det. ”

Enligt rapporten ökade husköpares och fastighetsinvesterares sökningar efter större bostäder till 1864 i augusti från 1 803 i januari. Sökningarna efter stora bostäder har fortsatt öka årligen i nästan fem år nu.

Chriss Houghton, Redfin-agent i Vancouver, Washington, sa:

Människor vill ha större – större hus, större fastigheter. Det är vad folk ber om, oavsett om deras definition av stort är ett halvt tunnland, ett tunnland eller tio tunnland. Om människor bor i ett litet hus som ser ut som alla andra just nu, vill de ha ett större hus med extra rum och ett särskilt utrymme för ett kontor.”

Högre prisökning för små och medelstora bostäder än stora

Priset för små bostäder ökade med 8,1% jämfört med föregående år till 199 900 dollar i juli, jämfört med en ökning på 7,5% till 322 500 dollar för medelstora bostäder och en ökning på 6,7% till 539 000 dollar för större bostäder.

Mer troligt var prisökningen för små bostäder liten eftersom köpare prioriterade överkomliga priser. Det är också värt att nämna att 17% av bostadsköparna uppgav att den pågående pandemin fått dem att leta efter billigare hem.

Fler planerar att köpa stora bostäder än små de närmaste 12 månaderna

Husköpare är villiga att prioritera utrymme framför var en bostad är belägen.

Redfin-agenten Amy Black i Los Angeles säger:

Människor inser att det inte är särskilt vettigt att bo i ett trångt radhus i centrala Santa Monica när barnen är hemma och föräldrarna arbetar hemifrån.”

Mer än tusen personer planerar att köpa nytt hus de närmaste 12 månaderna. 21% av köparna vill söka sig till större bostäder eftersom pandemin har fått dem att prioritera större utrymmen för arbete och för att deras barn ska kunna sköta en större del av sina utbildningar hemifrån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust