Shenzhen samarbetar med Kinas centralbank för att utfärda 10 miljoner digitala yuan

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on okt 9, 2020
  • Alla boende i Shenzhen kan ansöka om att delta i ett nytt pilotprogram som marknadsför Kinas digitala valuta.
  • 50 000 vinnare kommer att motta 200 digitala yuan var.
  • Pengarna kan användas i 3 389 butiker i Luohu-distriktet i Shenzhen.

Shenzhen, en av Kinas större städer, har lanserat ett pilotprogram för digitala CNY för att marknadsföra sin digital valuta. Stadens lokala myndigheter har slagit sig samman med landets centralbank för att utfärda 10 miljoner digitala yuan, till ett värde av cirka 13,25 miljoner kronor. Samarbetet har också som mål att stöda utvecklingen i regionen kring Guangdong-Hong Kong-Macao-bukten.

Enligt en rapport kommer Shenzhen-distriktet Luohu att bekosta pilotprogrammet där digital valuta kommer att delas ut gratis till deltagare. 50 000 lyckliga vinnare kommer att väljas ut via ett lotteri och boende i Shenzhen kan fylla i ett formulär online mellan den 9 och 11 oktober för att delta. 

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Var och en av de 50 000 ”gåvorna” kommer att vara värda 200 yuan, och deltagarna kan spendera medlen mellan den 12 och 18 oktober. Däremot kommer handeln att vara begränsad till 3 389 butiker i Luohu-distriktet.

Enligt programmets regler kan medlen inte överföras till någon annan. De kommer heller inte att kunna överföras till deltagarnas bankkonton. Om man inte spenderat pengarna innan den 18 oktober så återgår de till banken.

Kina tar steg för steg mot digitalisering

Initiativet är ett led i den kinesiska regeringens projekt att marknadsföra den digitala yuanen till sina medborgare. Regeringen lanserade projektet DCEP för elektroniska betalningar med digitala valutor i april i år. Projektet har nu genomgått försök i nio kinesiska städer, inklusive Shenzhen, Suzhou, Xiongan och Changdu. 

Trots att det är relativt nytt tycks DCEP-projektet flyta på bra. Ordföranden för den kinesiska centralbanken, Fan Yifei, konstaterade att bankens DCEP-plånböcker nu har hanterat 1,1 RMB mellan april och augusti i år, vilket motsvarar cirka 143 miljoner kronor. Kinas centralbank har öppnat sammanlagt 113 000 digitala plånböcker för privatpersoner och 8 859 för företag och organisationer via programmet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust