Citigroups aktier faller efter försämrat risksentiment

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on okt 29, 2020
  • Citigroup kan vara en bra långsiktig investering men det är kanske inte den bästa tiden att investera just nu.
  • Om priset sjunker under 40 dollar skulle det vara en stark "säljsignal".
  • Med ett börsvärde på 85 miljarder dollar är denna aktie inte övervärderad.

Aktierna i Citigroup (NYSE: C) har försvagats från 46 till under 41 dollar på mindre än tre veckor och det är där vi hittar det aktuella priset. Citigroup är trots det en stabil bank med en bra position på marknaden.

Grundläggande analys: Citigroup är en stabil bank men priset kan försvagas de kommande veckorna

Citigroup är en amerikansk multinationell investeringsbank och finansbolag med huvudkontor i New York City. Det är den tredje största bankinstitutionen i USA med över 200 miljoner kundkonton.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Citigroup avslutade tredje kvartalet med det sämsta resultatet av alla bankaktier, med en minskning med mer än 15%. Den främsta orsaken till detta är covid-19-pandemin och när situationen stabiliserats kommer Citigroups aktier att handlas på betydligt högre nivåer.

Aktien kan vara en bra långsiktig investering men det är kanske inte det bästa tillfället att investera i Citigroup just nu eftersom priset kan försvagas ytterligare de kommande veckorna. Inte mist på grund av att antalet covid-19-fall fortsätter att öka i såväl Europa som USA.

Citigroup publicerade nyligen sin resultatrapport för tredje kvartalet, och de totala intäkterna minskade med 6,8% jämfört med föregående år medan QAP GAAP EPS landade på 1,40 dollar. Enligt uppgift har Citigroups nya kapitalchef börjat att skära ned på arbetskraften inom gruppen. Nedskärningarna började med verkställande direktörer men det kan även drabba anställda längre ned på rangordningen inom kort.

Trots detta är Citigroup en stabil bank med en bra position på marknaden för att klara sig igenom covid-19-krisen. Citigroup ökade sina intäkter under 2019 till 76,5 miljarder dollar och med ett börsvärde på 85 miljarder dollar är denna aktie inte övervärderad.

Trots de goda framtidsutsikterna finns det potentiella farthinder för Citigroup längs vägen den närmsta tiden, inte minst presidentvalet i USA.

”Citigroup kommer absolut att vara beredda på möjligheten till ett omtvistat presidentval som kan störa aktiemarknaden,” säger bankens vd, Michael Corbat.

Teknisk analys: 40 dollar representerar en mycket stark supportnivå

Datakälla: tradingview.com

På det här diagrammet har jag nu markerat viktiga motstånds- och stödnivåer. De viktiga stödnivåerna är 40 och 35 dollar, samtidigt som 45, 50 och 60 dollar representerar motståndsnivåerna.

Om priset stiger över 50 dollar skulle det vara en signal att köpa denna aktie och då ligger vägen fri upp till 55 dollar. Ett lyft över 60 dollar skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden för Citigroups aktier och nästa kursmål kan då ligga runt 70 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under 40 skulle det vara en stark ”säljsignal” och då är det sannolikt att det fortsätter falla ned till 35 dollar.

Sammanfattning

Citigroups aktier har ett lockande pris för tillfället och enligt analytiker är banken väl positionerad för att klara av de covid-19-relaterade stormarna. Min uppfattning är att denna aktie kan vara en bra långsiktig investering, men det är kanske inte det bästa tillfället att investera i Citigroup just nu eftersom priset kan försvagas ytterligare de kommande veckorna.