Novemberprognos: Är Coca-Cola ett ”köp” eller ”sälj”?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on nov 18, 2020
  • Vissa analytiker anser att värderingen av Coca-Cola ligger på bubbelnivåer.
  • Företagets verksamhet påverkas kraftigt av covid-19-pandemin.
  • Om priset sjunker under 50 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal.

Coca-Cola-aktier (NYSE: KO) har stigit från 47,3 till över 54,5 dollar på mindre än en månad och det aktuella priset ligger nu runt 53,4 dollar. Att läkemedelsföretaget Moderna meddelat att deras nya vaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19 har gett ytterligare stöd för Coca Colas aktier.

Grundläggande analys: Coca-Cola är ett stabilt företag men priset kan sjunka igen

Coca-Cola Company, som har sitt huvudkontor i Atlanta, fokuserar främst på tillverkning, detaljhandel och marknadsföring av alkoholfria dryckskoncentrat och sirap. I finanskretsar är företagit inte bara känt för sin berömda dryck Coca-Cola, utan även för att det har ökat utdelningen i 57 år i rad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den amerikanska aktiemarknaden slog rekord den här veckan tack vare nyheterna från läkemedelsföretaget Moderna om att deras kandidatvaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19. Aktierna stöds också av tecken på ekonomisk återhämtning i Asien och stigande oljepriser.

Coca Cola har stigit över 54,5 dollar i veckan och den tekniska analysen visar att priset kan öka ytterligare de kommande dagarna. Vissa analytiker anser att värderingen av Coca-Cola ligger på bubbelnivåer, men trots det kan Coca-Cola vara ett mycket bra alternativ för kortvariga handlare som handlar med ”stop-loss”- och ”take profit”-order.

De närmaste månaderna kommer konkurrensen att vara stor inom dryckesindustrin och priset på Coca-Cola-aktier kan också försvagas under de kommande veckorna. Företagets verksamhet påverkas kraftigt av covid-19-situationen och verksamheten kämpar fortfarande för att återhämta sig till nivåerna före Covid.

Coca-Cola rapporterade att de totala intäkterna sjönk med 8,4% under tredje kvartalet och att företaget tappade värdeandelar totalt för alkoholfria drycker. Coca-Colas VD James Quincey sa att företaget inte har sett efterfrågan återgå till pre-pandemiska nivåer, inte ens på marknader där covid-19-viruset mestadels är under kontroll.

Företaget skär ner på arbetskraften och kommer att skapa nya verksamhetsenheter med regionalt och lokalt fokus. Det är en del av en övergripande omorganisation och Coca-Cola kommer att erbjuda anställda en möjlighet att ta ett frivilligt avgångspaket.

Om vi jämför det totala aktiekapitalet på 20,3 miljarder dollar och börsvärdet på 231 miljarder dollar så ser vi att aktien är övervärderad och kanske är det inte rätt tid att investera i Coca-Cola-aktier just nu.

Teknisk analys: Tjurar kontrollerar prisutvecklingen

Datakälla: tradingview.com

På det här diagrammet har jag nu markerat viktiga motstånds- och stödnivåer. De viktiga stödnivåerna är 50, 48 och 46 dollar, samtidigt som 55 och 58 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 55 skulle det vara en signal att köpa Coca-Cola-aktier och då ligger vägen fri upp till 58 dollar.

Ett brott över 60 dollar skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 65 dollar. Om priset å andra sidan sjunker under 50 skulle det vara en säljsignal och då kommer det sannolikt att fortsätta falla ned till 48 dollar.

Sammanfattning

Den amerikanska aktiemarknaden slog rekord den här veckan tack vare nyheterna från läkemedelsföretaget Moderna om att deras kandidatvaccin är 94,5% effektivt för att förhindra covid-19. Coca Cola har stigit över 54,5 dollar i veckan och den tekniska analysen visar att priset kan öka ytterligare de kommande dagarna. Om vi jämför det totala aktiekapitalet på 20,3 miljarder dollar och börsvärdet på 231 miljarder dollar så ser vi att aktien är övervärderad och kanske är det inte rätt tid att investera i Coca-Cola-aktier just nu.