Metro Inc. ökade försäljningen med 7,4% under fjärde kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
november 19, 2020
  • Metro Inc. ökade försäljningen med 7,4% under fjärde kvartalet.
  • Återförsäljaren värderar sina covid-19-relaterade kostnader till 20,29 miljoner pund under kvartalet.
  • Det kanadensiska företaget rapporterar 598,59 miljoner pund i nettoresultatet under räkenskapsåret 2020.

Metro Inc. (TSE: MRU) rapporterade igår att deras försäljning steg med 7,4% till 3,11 miljarder pund under räkenskapsårets fjärde kvartal. Aktien öppnade med en nedgång på strax under 1% igår.

På årsbasis har Metro nu stigit med 15% på aktiemarknaden efter att ha återhämtat sig med nära 20% från årets lägstanivå i mars. Läs mer om hur man tjänar pengar på aktiemarknaden.

Metro värderar sina covid-19-relaterade kostnader till 20,29 miljoner pund under fjärde kvartalet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Metro meddelade att dess nettovinst under fjärde kvartalet uppgick till 140,18 miljoner pund, vilket motsvarar en tillväxt på 11,4% på årsbasis. Det justerade nettoresultatet uppgick till 145,14 miljoner pund, en ökning med 11% jämfört med samma kvartal förra året.

Det kanadensiska stormarknadsföretaget rapporterade 55,62 pence i vinst per aktie (helt utspädd) under det senaste kvartalet, vilket var 12,1% högre än förra året. På justerad basis tjänade företaget 57,87 pence per aktie (helt utspädd) vilket innebär en tillväxt på 13,2% på årsbasis.

Det Montreal-baserade företaget värderade sina covid-19-relaterade kostnader under Q4 till 20,29 miljoner pund. I separata nyheter från USA publicerade återförsäljaren Target också sin resultatrapport igår.

Andra framstående siffror i Metros resultatrapport på onsdag inkluderar en tillväxt på 10% för försäljningen av livsmedel i jämförbara butiker. Apotekprodukternas försäljning i jämförbara butiker ökade däremot med 5,5%. Den kanadensiska återförsäljaren avslöjade också att ha förnyat sitt program för aktieåterköp.

Metros ekonomiska resultat för helåret 2020

Under budgetåret 2020 som helhet genererade Metro 13,52 miljarder pund i försäljning, vilket var 7,3% högre än förra året. Nettoresultatet för helåret uppgick till 598,59 miljoner pund eller 11,5% högre än för räkenskapsåret 2019. Återförsäljaren värderade sina totala kostnader relaterade till covid-19 till 102,92 miljoner pund.

President Eric R. La Fleche kommenterade den ekonomiska rapporten och sa:

”Vi är glada att kunna tillkännage öppnandet av en egen butik för livsmedelsbutiker online som betjänar Montreal nästa sommar. Denna öppning representerar nästa fas i vår omnichannel-strategi genom att effektivt lägga till kapacitet i ett stort stadsområde genom att utnyttja vår pick-up-modell. Vi kommer också att öka antalet Metro-butiker som erbjuder klick- och samlingsservice från de 40 planerade till mer än 100 i slutet av budgetåret 2021.”

I skrivande stund värderas Metro Inc. till 8,79 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 20.