ThyssenKrupps aktiekursen sjönk 10% när 11 000 arbetare sägs upp

Författad av: Michael Harris
november 19, 2020
  • Thyssenkrupp planerar att säga upp 11 000 anställda, vilket motsvarar cirka 10% av hela arbetskraften.
  • Den tyska industriteknik- och stålproduktionsjätten bokförde en helårsförlust på 5,5 miljarder euro.
  • ”Utsikterna för nästa år är fortfarande ganska hemska,” kommenterade en Commerzbank-analytiker.

Aktierna i ThyssenKrupp AG (ETR: TKA) föll nästan 10% idag efter att företaget meddelat att de kommer att säga upp 11 000 anställda.

Grundläggande analys: Pandemin fortsätter att skada verksamheten

ThyssenKrupp planerar att skära ned 11 000 arbetstillfällen, vilket motsvarar cirka 10% av hela arbetskraften när konglomeratet kämpar för att bromsa sina förluster. ThyssenKrupp sa att man förväntar sig ytterligare 1 miljard euro i underskott för den aktuella perioden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under räkenskapsåret som slutade i september rapporterade det tyska industriteknik- och stålproduktionsföretaget 5,5 miljarder euro i förlust, vilket resulterade i ett beslut att nästan fördubbla antalet planerade uppsägningar.

”Vi måste röra oss längre in i den ’röda zonen’ innan vi har anpassat ThyssenKrupp för framtiden,” säger företagets VD Martina Merz. ”Nästa steg kan vara mer smärtsamt än det föregående. Men vi måste ta det.”

Den tidigare industrigiganten kämpar nu för att överleva eftersom stålverksamheten står inför allvarliga utmaningar, inklusive stora pensionsunderskott och billig import från Asien. Företaget förväntas sälja ett antal av sina tillgångar och meddela en modernisering.

ThyssenKrupp har fört diskussioner med potentiella köpare och fusionspartners för sin stålverksamhet. Företaget pratade också med den tyska regeringen för att försöka säkra ett biståndspaket på minst 5 miljarder euro.

Företaget har redan sålt sin hissenhet för 17,2 miljarder euro i ett försök att vinna tid för att modernisera sina andra enheter. ThyssenKrupp innehar nu cirka 13,2 miljarder euro i kontanter och outnyttjad kredit.

”Utsikterna för nästa år är fortfarande ganska hemska,” säger Ingo Schachel, senioranalytiker på Commerzbank.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Ytterligare ett bakslag för tjurarna

Aktierna i det Essen-baserade företaget sjönk nästan 10% till 4,43 euro på Frankfurtsbörsen, vilket innebär en nettoförlust på över 60% hittills i år på aktiemarknaden.. Till skillnad från aktier i många andra företag handlas TKA fortfarande nära lägstanivåerna eftersom det kämpar för att återhämta sig från pandemin.

Thyssenkrupp daglig graf (TradingView)

Thyssenkrupps aktiekurs har nu förlorat en del av sina tidigare vinster, men handlas ändå cirka 12,5% högre i november. Aktien nådde rekordlåga 3,28 euro i mars.

Sammanfattning

ThyssenKrupp meddelar att de kommer att säga upp cirka 11 000 av sina anställda när företaget vill väcka liv i sina affärer och säkra ett stödpaket från den tyska regeringen.