EUR/USD är redo för en tjur-aktig breakout efter att ha stigit tre veckor i rad

Författad av: Crispus Nyaga
november 30, 2020
  • EUR/USD har stigit de senaste tre veckorna i rad på grund av en försvagad dollar.
  • Dollarn har haft en kraftig nedåtgående trend på grund av det senaste vaccinet och USA-valet.
  • En teknisk analys visar att paret sannolikt kommer att bryta igenom i december.

Euron är på väg mot sin tredje raka vecka av vinster mot US-dollarn. EUR/USD- paret har stigit med mer än 2,60% i november.

EUR/USD
EUR/USD rallyt fortsätter

Svagheter i dollarn

Euron har främst stigit på grund av den relativt svaga amerikanska dollarn. Faktum är att dollarn försvagades mot alla större valutor i november. Dollarindexet, som är ett viktigt mått på dess resultat, sjönk med mer än 1,80% och nådde den lägsta nivån sedan september i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dollarn sjönk på grund av två primära skäl. Först ledde förhoppningarna om ett Covid-vaccin till en förbättrad känsla om den globala ekonomin vilket ledde till en risktagande stämning bland investerare. Detta ledde till att många investerare flyttade sina resurser från säkra valutor till relativt riskfyllda tillgångar. De riskfyllda tillväxtmarknadsvalutorna som turkiska lira och sydafrikanska rand ökade också.

För det andra sjönk dollarn på grund av resultatet av det amerikanska valet. I november blev Joe Biden den valda presidenten och gjorde därmed Donald Trump till en president som endast suttit i en termin. Som ett resultat började investerare prissätta ett mer engagerat USA, vilket är ett annorlunda tillvägagångssätt från Trumps ”America First”-politik.

Till exempel förväntar sig analytiker att Biden kommer att sträva efter att förbättra förbindelserna med Europeiska unionen och avskaffa konflikten i Trump-administrationen.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Vad händer nu med euron?

December kommer att vara en avgörande månad för EUR/USD-priset. För det första kommer vi få veta om EU och Storbritannien kommer att nå ett Brexit-avtal. Detta beror på att Storbritannien, enligt lag, kommer att lämna EU senast den 31a december. Ett avtal mellan de två sidorna kommer att vara en positiv sak för euron eftersom det kommer att innebära mindre handelsstörningar.

Handlare kommer också att fokusera på det ökande antalet Covid-infektioner i de flesta europeiska ekonomier. Faktum är att analytiker tror att fallen kommer att öka när de flesta europeiska länder släpper lite på lockdown regler under jul och nyår. På den positiva sidan kommer the bloc att vara bland de första regionerna som startar Covid-vaccinationer.

Fokus kommer också att ligga på Europeiska centralbanken (ECB), som kommer att fatta sitt beslut den 10e december. Analytiker förväntar sig att banken kommer att lämna räntor och den kvantitativa lättnadspolitiken oförändrad.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD

På det dagliga diagrammet ser vi att EUR/USD-priset nyligen har sett en stark uppåtgående trend. Den handlas till 1.1966, vilket är något under årets högsta nivå på 1.2012. Priset är också något över det 25-dagars- och 15-dagars exponentiella rörliga medelvärden medan RSI (Relative Strength Index) har fortsatt att röra sig uppåt.

Därför förutspår jag att paret kommer att bryta igenom över 1.2012 i december. Om du håller med den här tesen kan du köpa paret från en ledande valutamäklare med hög hävstång.

Denna handel kommer att ogiltigförklaras om priset lyckas sjunka under den psykologiska nivån på 1.1800. Om detta händer kommer det att vara ett tecken på att det finns fler säljare på marknaden.