Priset på Bitcoin (BTC) korrigeras efter ny rekordnivå

Författad av: Michael Harris
december 1, 2020
  • Bitcoin steg till en rekordtopp på 19 918 dollar, ungefär tre år efter att det satte sitt tidigare rekord.
  • Världens största kryptovaluta har stigit med över 170% hittills i år.
  • Det är troligt att BTC-priset kommer att bryta över det psykologiskt viktiga 20 000 dollar-motståndet.

Bitcoin (BTC) nådde en ny högstanivå någonsin igår i sitt imponerande rally under året tack vare ökad efterfrågan från både privatpersoner och institutionella investerare.

Grundläggande analys: Ökning av institutionell efterfrågan

Världens största kryptovaluta har stigit med över 170% hittills i år. Värdeökningen beror på ett par betydande faktorer, inte minst den ökade efterfrågan på tillgångar som anses vara ”säkra tillflyktsorter” under kristider, såväl som den enorma finansiella och monetära stimulansen från centralbanker världen över.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Bitcoin är ett naturligt säkert tillflyktsort för de som söker skydd från snabbt ökande utbetalningar av centralbankpengar och inflationen som alla är överens om att den redan ökar,” säger Sergey Nazarov, grundare av den decentraliserade plattformen Chainlink.

Christopher Bendiksen, chefsforskare på CoinShares, menar att det ökade intresse från företags- och institutionella investerare också var en av de faktorer som bidrog till Bitcoins rally.

”Även om det var omständigt började prisutvecklingen verkligen ta fart när USA vaknade i morse, vilket kan återspegla köppress från detaljhandelsorienterade plattformar som Squar’s CashApp, Robinhood och PayPal,” säger Bendiksen.

Bitcoin-marknaden har gjort betydande framsteg sedan 2017, vilket bl.a. bekräftas av att den nu har en välpresterande derivatmarknad och förvaringstjänster från stora finansiella företag.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Ny rekordnivå någonsin

Bitcoin-priset steg till en ny rekordhöjd på 19 918 dollar, ungefär tre år efter att myntet satte sitt tidigare rekord. Andra stora kryptovalutor inklusive Ethereum och XRP steg också med 5,6% respektive 6,6% efter att Bitcoin nådde sin nya topp.

Bitcoin (BTC) daglig graf (TradingView)

BTC-priset har under tiden korrigerat cirka 5% från topparna för att handla under 19 000 dollar efter att investerare kasserat ut sina vinster. Detta påminner om minskningen med mer än 8% förra fredagen efter att BTC hade nått en topp på måndagen. Det är troligt att Bitcoin-investerare ändå vill satsa vidare för att tvinga upp priset över det psykologiskt viktiga 20 000 dollar-strecket de närmaste dagarna.

Sammanfattning

Bitcoin nådde en ny rekordnivå någonsin igår. 2020 har varit ett år när investerare börjat se på kryptovalutan som en säkring mot inflation och myntet har upplevt ökat intresse från både institutionella och privata investerare.