Är januari en bra månad att köpa aktier i MPLX?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on jan 2, 2021
  • MPLX är ett företag som långsiktiga investerare bör ha på sina bevakningslistor.
  • Ett pris i intervallet mellan 10 och 15 dollar kan vara ett bra tillfälle att investera i MPLX-aktier.
  • MPLX kommer att skära ned på sina investeringar, men kassaflödet förblir relativt stabilt.

Aktierna i MPLX (NYSE: MPLX) steg från 6,87 dollar i mitten av mars till över 23 dollar i december och det aktuella priset ligger nu runt 21,65 dollar. Utdelningsavkastningen är 12,7% med den nuvarande aktiekursen och MPLX är ett företag som långsiktiga investerare bör ha på sin övervakningslista.

Grundläggande analys: MPLX kommer att skära ned på sina investeringar, men kassaflödet förblir relativt stabilt

MPLX (MPLX) är ett naturgasföretag som äger och driver system för samling av råolja och naturgas samt rörledningar och anläggningar för bearbetning och fraktionering av naturgas och naturgasvätskor (NGL) i USA. Aktierna i MPLX handlas för närvarande till cirka 21,65 dollar per aktie och med den nuvarande aktiekursen ligger utdelningsavkastningen på 12,7%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den höga utdelningsavkastningen ser ut att kunna bli kvar framöver, men företagets VD har varnat för att den globala efterfrågan fortfarande är låg.

”Trots viss återhämtning ligger den globala efterfrågan på våra produkter och tjänster betydligt under historiska nivåer, vilket fortsätter att pressa lönsamheten för vårt företag och branschen,” säger VD Michael Hennigan.

MPLX rapporterade sitt Q3-resultat i början av november. De totala intäkterna minskade med 1,3% på årsbasis till 2,25 miljarder dollar medan QAP GAAP EPS låg på 0,61 dollar. Kassaflödet är relativt stabilt för MPLX och enligt företagsledningen kommer MPLX att skära ned på sina investeringar drastiskt under 2021.

Företagets verksamhet kommer säkerligen att påverkas av covid-19-pandemin de närmaste månaderna, men MPLX är ändå ett företag som långsiktiga investerare bör ha med på sina övervakningslistor. Aktien är inte övervärderad tack vare den motståndskraftiga verksamheten och sunda balansräkningen.

Trots det är det kanske inte rätt tid att köpa MPLX-aktier just nu och personligen skulle jag vänta på att aktien faller till en lägre prisnivå. Om priset sjunker den närmsta tiden kan ett pris i intervallet mellan 10 och 15 dollar vara ett bra tillfälle att investera i MPLX-aktier.

Teknisk analys: MPLX har stabiliserat sig över stödnivån vid 20 dollar

Aktierna i MPLX har stabiliserat sig över stödnivån vid 20 dollar och med ett börsvärde på 22 miljarder dollar är aktiens värdering rimlig.

Datakälla: tradingview.com

De kritiska stödnivåerna är 20 och 16 dollar, samtidigt som 24 och 26 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 24 dollar skulle det vara en signal att köpa MPLX-aktier och nästa mål kan då ligga runt 26 dollar, men om priset faller under stödnivån vid 16 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal.

Sammanfattning

MPLX går i rätt riktning och med den nuvarande aktiekursen ligger utdelningsavkastningen på 12,7%. Den höga utdelningsavkastning ser ut att kunna bli kvar framöver, men företagets verksamhet kommer säkerligen att påverkas av covid-19-pandemin de närmaste månaderna. Kanske är det inte rätt tid att köpa MPLX-aktier just nu, men det är ändå en aktie som långsiktiga investerare bör ha på sina bevakningslistor.