Brittiska MHRA godkänner Modernas covid-19-vaccin för akut användning

Författad av: Wajeeh Khan
januari 8, 2021
  • Storbritanniens MHRA godkänner Modernas covid-19-vaccin för akut användning.
  • EU fördubblar sitt lager av Pfizers/BioNTechs covid-19-vaccin.
  • Storbritannien har hittills vaccinerat ungefär 1,5 miljoner människor.

Moderna Inc. (NASDAQ: MRNA) meddelade idag att de fått godkännande för nödanvändning av sitt covid-19-vaccin från Storbritanniens läkemedelsmyndighet. Det är det tredje vaccinet som fått grönt ljus från Storbritannien. De två första var brittisk-svenska AstraZenecas som utvecklades i samarbete med Oxford University och Pfizers/BioNTechs som visade över 90% effektivitet under de kliniska testerna.

Moderna steg med cirka 1,5% under dagens förhandel. Med ett pris på 86 pund per aktie handlas ändå aktien betydligt lägre än höga 124,91 pund per aktie i början av december. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

EU fördubblar sitt lager av Pfizers/BioNTechs covid-19-vaccin

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I relaterade nyheter bekräftade Europeiska unionen att den kommer att fördubbla sitt lager av covid-19-vaccinet som utvecklats av amerikanska Pfizer i samarbete med tyska BioNTech, efter hård kritik om att Europeiska kommissionen inte köpt in tillräckligt av vaccinet . Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa idag att:

”Som ni vet har vi just nu tillgång till 300 miljoner doser av BioNTech-Pfizer-vaccinet. Nu en god nyhet: vi har nu kommit överens med BioNTech-Pfizer om att förlänga detta kontrakt. Med det nya avtalet kan vi köpa totalt upp till ytterligare 300 miljoner doser.”

I ett uttalande på fredag uttryckte Storbritanniens hälsodepartement förtroende för att Modernas vaccin uppfyller de strikta standarder som fastställts av Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency för säkerhet, effektivitet och kvalitet.

Hälsodepartementet betonade också att landet beställde 10 miljoner ytterligare doser av vaccinet, vilket för det totala antalet upp till 17 miljoner. Leveransen, tillade de, förväntas under våren.

Storbritannien har hittills vaccinerat ungefär 1,5 miljoner människor

Enligt Matt Hancock, Storbritanniens hälso- och socialvårdsminister, kommer Modernas vaccin att påskynda landets vaccinationsprogram som hittills har inokulerat ungefär 1,5 miljoner människor. Det nya influensaliknande viruset har hittills smittat strax under 2,9 miljoner människor och orsakat över 78 tusen dödsfall i landet.

I en rapport som publicerades under den första veckan i augusti meddelade Moderna att de sett en omsättningstillväxt på över 400% på årsbasis under fjärde kvartalet.

Moderna presterade extremt positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på cirka 450%. I skrivande stund värderas företaget till 33,49 miljarder pund.