EasyJet ökar likviditeten med ny 5-årig lånefacilitet på 1,39 miljarder pund

Författad av: Wajeeh Khan
januari 11, 2021
  • EasyJet ökar likviditeten med ett nytt 5-årigt lån på 1,39 miljarder pund.
  • Lånet innebär restriktioner för EasyJets framtida utdelningar.
  • Lågprisflygbolaget har hittills skurit ned sin personalstyrka med 4 500 anställda.

EasyJet plc (LON: EZJ) undertecknade en ny femårig lånefacilitet sent på fredagen till ett värde av 1,39 miljarder pund, delvis med stöd av den brittiska regeringen, i ett försök att stärka ekonomin under den pågående covid-19-pandemin som fortsätter att skapa kaos inom flygindustrin.

EasyJets aktier öppnade handeln med att stiga nästan 2% idag men förlorade hela intradagsvinsten nästa timme. Aktien handlas för närvarande till 7,80 pund per aktie, jämfört med 4,70 pund per aktie i oktober. Det brittiska flygbolaget nådde hela 9,3 per aktie den första veckan i december.

Lånet innebär restriktioner för framtida utdelningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Villkoren för det nya lånet innebär vissa begränsningar för det brittiska multinationella företagets framtida utdelningar. En grupp banker undertecknade den nya lånefaciliteten som EasyJet säkerställde idag. I ett tillkännagivande i december meddelade det Londonbaserade flygbolaget att deras styrelseledamot lämnade sin roll inom Wirecard.

Covid-19-pandemin har hittills infekterat fler än 300 tusen människor i Storbritannien och orsakat över 81 tusen dödsfall. På grund av de ökande antalet fall av det nya influensaliknande viruset beslutade premiärminister Boris Johnson om ytterligare en nationell lockdown under den första veckan i januari.

Enligt EasyJet kommer de nyligen införda restriktionerna sannolikt att hålla flygresorna begränsade till ett minimum under de närmaste månaderna. Ursprungligen hade företaget förväntat sig en snabb återhämtning av passagerarantalet under den kommande våren.

Lågprisflygbolaget uppgav att deras skuldlöptidsprofil förbättrades tack vare den nya lånefaciliteten. Den fullständiga kreditfaciliteten på 370,67 miljoner pund kommer att återbetalas och annulleras under första kvartalet tillsammans med cirka 296,53 miljoner pund i lån.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

EasyJet har hittills minskat sin personalstyrka med 4 500 anställda

För att dämpa det ekonomiska slaget från covid-19-krisen har lågprisflygbolaget hittills minskat sin personalstyrka med 4 500 jobb, sålt flygplan och kontaktat aktieägarna för att öka likviditeten. EasyJet sa:

”EasyJet kommer att fortsätta att granska sin likviditetsposition regelbundet och kommer att fortsätta att utvärdera ytterligare finansieringsmöjligheter, om behov skulle uppstå.”

I en rapport som publicerades i november meddelade EasyJet att de bokfört 1,27 miljarder pund i förlust före skatt under budgetåret 2020 på grund av den pågående covid-19-krisen.

EasyJet hade ett tufft år på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på cirka 40%. I skrivande stund värderas budgetflygbolaget till 3,60 miljarder pund.