Ingen brådska att öka produktionen när oljan stiger över 50 dollar

Författad av: Jayson Derrick
januari 12, 2021
  • För första gången sedan februari förra året handlades oljepriserna över 50 dollar per fat.
  • Oljepriserna har redan ökat med 7% sedan början av 2021.
  • Amerikanska oljeskifferproducenter drar nytta av högre priser men har inga planer på att öka utbudet.

Amerikanska råvaruterminer handlade norr om 50 dollar per fat för första gången sedan februari 2020, rapporterade The Wall Street Journal.

Oljans återhämtning

Oljepriserna gick in i 2020 nära 50 dollar och när nya covid-19-lockdowns tillkännagavs föll oljan till runt 33 dollar. När marknadsvolatiliteten var som högst handlades terminskontrakten för olja på minus När amerikanska stater började öppna sina ekonomier igen och lätta på restriktionerna återvände priset till nivåerna kring 33 dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Oljan upprätthöll sitt köpmomentum under sommarmånaderna och det positiva sentimentet accelererade som reaktion på Pfizers meddelande om lyckade vaccintester i november. Under de första två veckorna 2021 steg oljan med 7% till cirka 52,25 dollar.

Oljans prisökning kan tillskrivas oljegiganten Saudiarabiens tillkännagivande att de kommer att sänka sin oljeproduktion i februari, enligt WSJ. Drageet sågs som en bekräftelse på att Saudiarabien och dess OPEC-allierade kommer att vidta åtgärder för att stödja oljepriserna vid en tidpunkt då covid-19-pandemin registrerar rekordhöga dödssiffror i många länder.

Se till att hålla dig uppdaterad om de senaste oljenyheterna på Invezz.com.

Oljeskifferproducenterna stressar inte med att öka produktionen

Amerikanska oljeskifferproducenter har inte bråttom att dra nytta av de höjda oljepriserna för att generera ökade intäkter. Istället kommer företag att öronmärka en del av sina nuvarande intäkter för att betala av skulder och belöna aktieägarna genom avkastning.

Energiföretagen kanske också inser att det helt enkelt inte finns något överskott av efterfrågan som det kan tillgodose så att öka utbudet skulle inte göra någon skillnad. Till exempel berättade Pioneer Natural Resources Co:s (NYSE: PXD) Chief Operating Officer Richard Dealy för WSJ att världen inte behöver ytterligare olja vid denna tidpunkt. Därför tillade han att: ”det finns ingen större anledning att öka.”

Pioneer räknar med att öka sin oljeproduktionstillväxt 2021 med högst 5% medan nolltillväxt också ligger på bordet i år.

De tilltufsade oljebolagen kan göra vinst med olja som handlas under 50 dollar per fat. På 50 dollar kan företagen generera vinst samtidigt som priserna som konsumenterna betalar inte är ett stort problem.

Återgång till 2019-nivåerna

Oljepriserna kan komma att återgå till nivåerna före pandemin någon gång under de kommande månaderna. Black Gold Investors VD Gary Ross sa till WSJ att oljan borde dra nytta av den stora uppskattade efterfrågan från människor som vill resa när det är säkert att göra det igen – och oljan kommer att stiga över 60 dollar före sommarmånaderna.

”Efterfrågan kommer återgå till 2019-nivåerna tidigare än vad folk tror, troligen under tredje kvartalet.”

Blackstones Byron Wien och Joe Zidle förutspådde separat i sina ”10 överraskningar”-prognoser för 2021 att oljan har potential att stiga till 65 dollar per fat och att energiaktierna kommer att bli starka aktörer på marknaden.