DXY: Det amerikanska dollarindexet fortsätter att falla

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 19, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet har dragit sig tillbaka inför att Joe Bidens installeras som president.
  • Biden har lovat att erbjuda miljardtals dollar i stimulans.
  • Månadsdiagrammet visar att DXY-försäljningen är långt ifrån över.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) har sjunkit med mer än 0,30% inför att Joe Biden svärs in och i takt med att bankernas rapporterinssäsong fortsätter. Det handlas till 90,50 dollar, vilket är 0,45% över gårdagens högstanivå på 90,47 dollar.

Det amerikanska dollarindexets utveckling

Dollarn drar sig tillbaka inför Bidens installation

Den amerikanska dollarn sjönk mot de flesta valutor idag när valutainvesterare inväntar en ny era under Joe Bidens ledning. Indexet sjönk med 0,40% mot euron, 0,20% mot det brittiska pundet och med 0,60% mot den svenska kronan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Investerare tror att Joe Biden, med stöd från kongressen, kommer att presentera finansiellt stöd för miljardtals dollar. Han har redan presenterat ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar som han hoppas får kongressens godkännande. Paketet kommer att erbjuda ytterligare 1 400 dollar i stimulanscheckar till individer.

Bidens politik har fått stöd från Janet Yellen, den tillträdande finansministeren. I ett skriftligt uttalande i går sa Yellen att landet måste vidta omfattande åtgärder för att förhindra en djup lågkonjunktur. Utöver stimulansen planerar Biden att erbjuda mer ekonomiskt stöd genom investeringar i klimatet och infrastruktur.

Dollarindexet drar sig också tillbaka medan bankernas rapporteringssäsong lägger i ytterligare en växel. Stora banker som Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America och Citigroup har redan släppt imponerande resultat, vilket har fortsatt att överbelasta amerikanska index som Dow Jones och S&P 500.

DXY kommer att reagera på räntebeslutet från Bank of Canada och Europeiska centralbanken som publiceras i morgon och på torsdag. Dessa beslut är viktiga eftersom den kanadensiska dollarn och euron har stor inverkan på dollarindexet.

Tekniska utsikter för det amerikanska dollarindexet

Dollar index

Vad gäller månadsdiagrammet ser vi att DXY bildade ett dubbelt toppmönster på 103 dollar mellan 2017 och 2020. Halsen på detta mönster ligger vid 88 dollar, vilket är 2,40% under det nuvarande priset.

Nivån för dubbeltoppen ligger längs 61,8% Fibonacci retracement-nivån medan halsen ligger vid 23,6% retracement. Därtill har index sjunkit under de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 200 dagar.

Därför antyder de två – det dubbla toppmönstret och EMA – att dollarns svaghet förmodligen är här för att stanna. Ändå är den viktigaste nycklnivån vid halsen. Ett steg under detta stöd kommer att se indexet fortsätta falla.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust