USD/TRY ser ut att falla efter CBRT:s räntebeslut

Författad av: Crispus Nyaga
januari 21, 2021
  • USD/TRY-paret sjönk idag efter CBRT:s räntebeslut.
  • Banken lämnade räntorna oförändrade, vilket de flesta analytiker förväntade sig.
  • Den svagare amerikanska dollarn har också bidragit.

USD/TRY sjönk när valutainvesterare reagerade på den turkiska centralbankens första räntebeslut för året. Det handlas till 7,3825, vilket är betydligt lägre än årets högsta nivå hittills på 7,5397. GBP/TRY och EUR/TRY har sjunkit till 10,13 respektive 8,97.

USD/TRY
USD/TRY YTD-utveckling

Turkiets centralbanks räntebeslut

Den turkiska centralbanken avslutade sitt månadsmöte och lämnade räntorna oförändrade. Banken lämnade reporäntan för en vecka på 17,00% och upplånings- och utlåningsräntorna över natten på 15,5% respektive 18,50%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken höjde tidigare räntorna i november och december för att stoppa den kraftiga försäljningen av den turkiska liran. Detta var det tredje mötet med Naci Agbal, den nya ordföranden för centralbanken. Under hans tid vid rodret har liran stigit med mer än 8% mot dollarn.

Medan de flesta analytiker förväntade sig att banken skulle lämna räntorna oförändrade, var Societe Generale och Morgan Stanley av en annan åsikt. Enligt Bloomberg förutspådde deras modeller en sänkning med mellan 0,50% och 1%.

Om du justerar för inflationen har Turkiet bland de lägsta räntorna i världen. Det enda stora landet med en lägre ränta är Malaysia, vars ränta är 3,5%.

Dollarns svaghet

USD/TRY faller också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Dollarindex har fallit med mer än 0,25% idag, vilket accelererar förlusterna som började tidigt denna vecka.

Anledningen till detta är att den nya Biden-administrationen har lovat att erbjuda enorm stimulans för att stödja ekonomin. Han har redan föreslagit ett paket på 1,9 biljoner dollar och mer kommer i form av ökade utgifter.

Dollarn har fallit med mer än 0,50% mot det brittiska pundet och med 0,30% mot den schweiziska francen. Den har också sjunkit med 0,25% mot den svenska kronan och japanska yenen.

Tidigare idag lämnade också Bank of Japan, Norges Bank och den brasilianska centralbanken räntorna intakta.

USD/TRY tekniska utsikter

USD/TRY
USD/TRY teknisk graf

USD/TRY bildade ett litet dubbeltoppmönster vid 7,53 den här veckan, som du kan se på 4-timmarsdiagrammet. Det har också sjunkit under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Den nuvarande konsolideringen kan också ses som en baisseartad flagga. Därför är vägen för minst motstånd för paret lägre.