AUD/USD: ”Aussien” under press inför RBA:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on feb 2, 2021
  • Paret handlades till 0,7623, vilket var 2,5% under årets högsta nivå på 0,7812.
  • I förrgår sa PM Scott Morrison att Australien skulle börja strama åt sin utgiftspolitik och stimulans.
  • AUD/USD sjunker också på grund av den totala starka dollarn.

AUD/USD sjönk för andra dagen i rad igår inför den australiensiska centralbankens räntebeslut som kommer idag. Paret handlades till 0,7623, vilket var 2,5% under årets högsta nivå på 0,7812.

AUD/USD
Den australiensiska dollarn

Inför RBA:s räntebeslut

RBA inledde sitt första möte för året igår och publicerar sitt beslut under dagen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ekonomer tror att banken kommer att göra som andra centralbanker gjort de senaste två veckorna. De kommer sannolikt att lämna räntan oförändrad på 0,10% och sedan höja sin ekonomiska prognos.

De förväntar sig också att banken kommer att lämna sin kvantitativa lättnad på 100 miljarder dollar och avkastningskurvkontrollen intakt. Målet med QE, avkastningskurvkontroll och den långsiktiga finansieringsfaciliteten är att sänka den totala kostnaden för stat, företag och hushåll.

RBA-beslutet kommer under en viktig period för den australiensiska ekonomin. I ett uttalande i förrgår sa premiärminister Scott Morrison att regeringen skulle börja strama åt sin utgiftspolitik och stimulans. Han sa att:

”Vår uppgift är nu att fortsätta vår ekonomiska återhämtning genom att hålla oss till vår ekonomiska återhämtningsplan och, viktigare, utöva den finanspolitiska disciplin som krävs för att säkerställa att vi inte överbelastar kommande generationer och fortsätter att spendera skattebetalarnas pengar klokt.”

Samtidigt reagerar AUD/USD också på de imponerande PMI-uppgifterna från Australien. Enligt Australia Industry Group (AIG) och Markit steg PMI till 55,3 respektive 57,2. På andra håll i Kina, Australiens största handelspartner, sjönk PMI till 51,3. Ändå ligger värdet över 50, vilket är ett tecken på att ekonomin återhämtar sig.

AUD/USD sjunker också på grund av den totala starka dollarn när valutainvesterare rusar till ”trygga” investeringsalternativ.

AUD/USD tekniska utsikter

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

AUD/USD-priset har stigit de senaste månaderna och nådde en topp på 0,7813 i januari. Sedan dess har paret bildat en relativt snäv kanal som visas i svart. Relativt styrkaindex (RSI) har också börjat bilda ett baisseartat divergensmönster.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar sig mot nästa stödnivå vid 0,7450, vilket var den lägsta nivån den 20 december. Ändå tenderar valutapar att vara mycket volatila före och efter centralbankers beslut. Använd därför ett riskhanteringsverktyg från din valutamäklare för att minimera denna risk.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust