Morgan Stanleys investeringsarm utforskar BTC-investeringar

Författad av: Jinia Shawdagor
februari 15, 2021
  • Counterpoint Global behöver godkännande av Morgan Stanley och tillsynsmyndigheter innan man går vidare.
  • Counterpoint Globals BTC-köp skulle vara Morgan Stanleys andra investering i BTC.
  • På Morgan Stanley tror man nu att BTC är en valuta som kan störta den amerikanska dollarn.

Morgan Stanleys investeringsarm Counterpoint Global, som är värd mer än 108 miljarder pund, överväger att lägga till Bitcoin (BTC) på listan över möjliga satsningar. En rapport avslöjade denna nyhet den 13 februari, med hänvisning till källor som är insatta i företagets verksamhet. Counterpoint Global, som är känt för sin expertis vad gäller att välja tillväxtaktier, undersöker enligt uppgift om kryptovalutor skulle vara ett lämpligt investeringsalternativ för deras kunder. Företaget skulle dock behöva godkännas av moderbolaget och flera tillsynsmyndigheter innan de investerar i BTC.

Enligt rapporten skulle Morgan Stanleys godkännande av planerna innebära att Counterpoint Global blir ett av de högsta företagen som gör en högprofilerad investering i den ledande kryptovalutan. Om planerna förverkligas är det Morgan Stanley andra investering i BTC, eftersom företaget för närvarande äger en andel på 11% i MicroStrategy, ett business intelligence-företag som för närvarande innehar 71 000 BTC.

En betydande förändring för sentimentet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt uppgift kommenterade James Faucette, en Morgan Stanley-analytiker, tidigare att BTC:s värde kan vara noll. Vid den tidpunkten handlades den ledande kryptovalutan till 11 520 pund. Faucette gjorde dessa anmärkningar i en forskningsnot som kallades Bitcoin Decrypted, där han gav en rad skäl till varför BTC kanske inte hade något verkligt värde. Enligt honom är BTC inte en riktig valuta och det är inte heller ett fysiskt objekt som guld. Därför saknar myntet ett inneboende värde.

Investeringsbanken har emellertid upplevt ett sentimentskifte angående BTC sedan dess. I en färsk rapport uppgav Morgan Stanleys globala chefsstrateg, Ruchir Sharma, att BTC kan ersätta den amerikanska dollarn. Enligt Sharma upplever Morgan Stanley att BTC följer den naturliga vägen för uppfinningar, där det första intresset kommer från riskkapitalister, följt av hedgefonder och slutligen Wall Street-företag.

Även om Sharma hävdar att BTC inte kommer att ersätta den amerikanska dollarn den närmaste tiden, tror han att traditionister som ignorerar dess potential gör det på egen risk.

Den här nyheten kommer samtidigt som allt fler mainstream-organisationer fortsätter att ge sig in i kryptosektorn. Det senaste tillkännagivandet var från tillverkaren av elbilar Tesla. Efter Tesla sa Twitter också att det överväger BTC-antagande.