Rio Tintos nettovinst steg med 22% under räkenskapsåret 2020

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 17, 2021
  • Rio Tinto rapporterar att nettovinsten steg med 22% till 7,03 miljarder pund under räkenskapsåret 2020.
  • Gruvföretaget har beslutat om en särskild utdelning på 66,90 pence per aktie.
  • Rio Tintos aktierna steg med strax under 1% under morgonens förhandel.

Rio Tinto plc (LON: RIO) rapporterade att nettovinsten för helåret såg en årlig tillväxt på 22%, främst tack vare högre järnmalmspriser. Efter den starka prestationen meddelade företaget att det kommer att betala ut en särskild utdelning för 2020.

Rio Tintos aktier steg med strax under 1% under morgonens förhandel och ökade ytterligare 3% under nästa timme. Aktien handlas nu till 64,34 pund per aktie, jämfört med ett fjolårets lägsta värde på 29,68 pund per aktie i mars 2020.

Rio Tinto rapporterar 8,96 miljarder pund i underliggande resultatet för helåret

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Rio Tinto sa att deras nettovinst under det nyligen avslutade räkenskapsåret landade på 7,03 miljarder pund, jämfört med föregående års 5,76 miljarder pund. Budgetåret 2020, tillade det anglo-australiensiska multinationella företaget, inkluderade även nedskrivningar på 790 miljoner pund och 940 miljoner pund i växelförluster.

Världens näst största gruvföretag rapporterade att det underliggande helårsresultatet ökade med 20% på årsbasis till 8,96 miljarder pund. Analytiker hade förutspått lägre 8,45 miljarder pund i underliggande vinst.

Rio Tintos styrelse beslutade om 2,22 pund per aktie i slutlig utdelning, vilket resulterade i 3,34 pund per aktie i årlig ordinarie utdelningen. Som jämförelse hade experter förutsagt 3,45 pund i total utdelningen efter att de betalade ut 3,19 pund per aktie under 2019.

Rio Tinto tillkännager en särskild utdelning på 66,90 pence per aktie

Det Londonbaserade företaget tillkännagav också en särskild utdelning på 66,90 pence per aktie idag. Dess nya VD, Jakob Stausholm, kommenterade den ekonomiska uppdateringen och sa:

”Under 2020 möjliggjorde smidigheten och motståndskraften hos företaget och våra anställda, tillsammans med starka råvarupriser, att vi kunde leverera underliggande EBITDA på 17,19 miljarder pund och en avkastning på sysselsatt kapital på 27%.”

I januari sa Rio Tinto att dess helårsproduktion av järnmalm i Australien var 2% högre än räkenskapsåret 2019. Gruvföretaget tog till ledarskapsrevision i september 2020 efter alltför stort tryck från aktieägarna.

Rio Tinto presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 20%. I skrivande stund värderas företaget till 80,23 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 20,31.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust