Zoom slog Wall Streets prognoser under fjärde kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
mars 2, 2021
  • Zoom överträffade Wall Streets prognoser under det fjärde kvartalet.
  • Det amerikanska företaget registrerade 1,91 miljarder pund i försäljning under räkenskapsåret 2020.
  • Zoom förväntar sig 2,63 pund i årligt justerat resultat per aktie 2021.

Zoom Video Communications Inc. (NASDAQ: ZM) publicerade en överraskande stark resultatrapport för det fjärde kvartalet igår. Företaget förklarade sin goda prestation med att den pågående covid-19-krisen drivit efterfrågan på videokommunikation.

Zooms aktier steg med nästan 8% under gårdagens efterhandel. Aktierna handlas nu till 319,92 pund per aktie jämfört med 259,39 pund per aktie i början av året. Här är allt du behöver veta om varför priserna stiger och faller på aktiemarknaden.

Zooms finansiella resultat för fjärde kvartalet jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Zoom Video Communications meddelade att deras nettoresultat under fjärde kvartalet uppgick till 187,63 miljoner pund, eller 62,69 pence per aktie. Under motsvarande kvartal förra året var nettoresultatet betydligt lägre 11,02 miljoner pund. För det föregående kvartalet (Q3) rapporterade Zoom 560 miljoner pund i intäkter och 71,33 pence i vinst per aktie.

På justerad basis tjänade det amerikanska företaget 88 pence per aktie under fjärde kvartalet jämfört med föregående års Q4 på 10,81 pence per aktie. Zoom beräknade sina intäkter under det senaste kvartalet till 635,87 miljoner pund, vilket motsvarar en enorm tillväxt på 369% på årsbasis.

Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle rapportera intäkter på 585,07 miljoner pund under fjärde kvartalet. Deras uppskattning för justerat resultat per aktie låg på 56,92 pence. I ett tillkännagivande i januari avslöjade Zoom planer på en sekundär aktieförsäljning på 1,10 miljarder pund.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Zooms prognos för budgetåret 2021

För räkenskapsåret 2020 som helhet registrerade det San-Jose-baserade företaget 1,91 miljarder pund i försäljning och 2,41 pund per aktie i justerat resultat. För 2021 förutspår Zoom nu att intäkterna kommer att landa i intervallet 2,71 miljarder till 2,72 miljarder pund. De förväntar sig upp till 2,63 pund i justerat resultat per aktie för helåret.

Som jämförelse förväntar sig analytiker 2,53 miljarder pund i försäljning för Zoom Video Communications 2021 och 2,13 pund i justerat resultat per aktie. Zoom förväntar sig intäkter på 652,08 miljoner pund under första kvartalet och cirka 69,89 pence i justerat resultat – vilket också ligger över experternas prognos.

Zoom presterade extremt optimistiskt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på cirka 400%. I skrivande stund värderas det amerikanska kommunikationsteknikföretaget till 85,92 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 285,36.