Prudentials nettovinsten ökade med 9,3% under räkenskapsåret 2020

Författad av: Wajeeh Khan
mars 3, 2021
  • Prudential plc rapporterar att nettovinsten steg med 9,3% under räkenskapsåret 2020.
  • Försäkringsbolaget värderar sina intäkter till 40,04 miljarder pund.
  • Prudential tillkännagav en andra delårsutdelning på 7,68 pence per aktie.

Prudential plc (LON: PRU) meddelade idag att deras vinst från fortsatt verksamhet under budgetåret 2020 uppgick till 1,56 miljarder pund. Under föregående räkenskapsår rapporterade företaget var motsvarande siffra 1,39 miljarder pund. Prudentials nettovinst under 2020 såg en årlig tillväxt på 9,3%.

Prudentials aktier sjönk med mer än 1% under morgonens förhandel men återhämtade hela intradagförlusten sedan marknaden öppnat. Aktierna handlas nu till 14,98 pund per aktie, efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 7,1 pund per aktie i mars 2020, när COVID-19-restriktionerna var som striktast. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

Prudential rapporterar 3,73 miljarder pund i EEV-rörelseresultat

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Prudential rapporterade att resultatet per aktie år 2020 uppgick till 58,37 pence per aktie jämfört med fjolårets 53,72 pence per aktie. Försäkringsbolaget redovisade 3,73 miljarder pund i EEV-rörelseresultat – en minskning från 4,94 miljarder pund 2019. Det brittiska företaget tjänade 4,22 pence per aktie från fortsatt verksamhet på EEV-basis, jämfört med kraftigt högre 1,14 pund per aktie föregående år. .

Prudential meddelade att det genererade 40,04 miljarder pund i totala intäkter 2020 (netto efter återförsäkring) jämfört med betydligt högre 67,06 miljarder pund 2019. Det Londonbaserade företaget tjänade 30,42 miljarder på bruttopremier, vilket var en minskning från 32,23 miljarder pund under fjolåret.

I separata nyheter från Storbritannien meddelade byggföretaget Persimmon plc att deras vinst föll under 2020 på grund av den pågående covid-19-pandemin som hittills har smittat drygt 4,1 miljoner människor i landet och orsakat över 123 tusen dödsfall.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Prudential tillkännagav 7,68 pence per aktie i den andra delårsutdelningen för 2020

Prudential beslutade om 7,68 pence per ordinarie aktie i den andra delårsutdelningen för 2020 idag.

Enligt försäkringsbolaget planerar de att samla upp till 2,15 miljarder pund i nytt kapital när dess amerikanska verksamhet delas upp. Prudential förväntar sig att kunna sälja Jackson Financial Inc. under andra kvartalet av innevarande år. Inför delningen utnämnde Jackson Financial Dev Ganguly till Chief Operating Officer i februari. Föregångaren Julia Goatley kommer att fungera som tillfällig rådgivare.

Prudential plc presterade blygsamt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på nära 7%. I skrivande stund värderas det brittiska multinationella försäkringsbolaget till 39,08 miljarder pund.