Microsoft lanserar v1 av identitetsplattformen ION på BTC:s mainnet

Författad av: Jinia Shawdagor
mars 28, 2021
  • Lanseringen kommer efter fyra års utveckling, enligt Microsoft.
  • Microsoft distribuerade också en nod till sin produktionsinfrastruktur för att stödja ION-nätverket.
  • Microsoft är positiva till att använda blockchain för identitet men inte för att utfärda valutor.

Microsoft har distribuerat ett decentraliserat identifieringsnätverk (DID) i Bitcoins nätverk, enligt ett blogginlägg från den 25 mars. Lanseringen av teknikjättens blockchain-baserade identitetsplattform med namnet ION kommer efter fyra års utveckling. Plattformens syfte är att hjälpa individer och företag att skapa nya affärsmöjligheter genom att placera dem i centrum för de applikationer, tjänster och digitala börser som driver deras vardag.

Enligt blogginlägget lanserade Microsoft ut en ION-nod i sin produktionsinfrastruktur för att stödja det nya nätverket. Företaget arbetar också med andra företag och organisationer för att skapa ytterligare noder. Enligt Microsoft kontrolleras ION direkt av sina användare, eftersom det inte är beroende av tredje parter, validerare eller styrningstokens. ION är ett öppet och tillståndslöst system, vilket innebär att vem som helst kan driva en nod och hjälpa till att stärka nätverket.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Bland tillämpningarna för ION DID nämnde Microsoft att användare kan använda dem för att utfärda verifierbara referenser. Dessa inkluderar diplom, medlemskort och evenemangsbiljetter, bland andra dokument.

Mer arbete kvarstår

Vad gäller nästa steg efter lanseringen av ION v1 sa Microsoft att de nu arbetar för att optimera ION-nodimplementeringen och integrera andra viktiga funktioner i nätverket. Dessa inkluderar att tillhandahålla en lättnodskonfiguration för att underlätta noddrift, lägga till stöd för nycklarna Ed25519 och BLS12-381 och möjliggöra förfrågan om IONs decentraliserade DID-katalog baserat på DID-typ.

Företaget konstaterar att lanseringen av ION v1 är en betydande milstolpe, men att nätverkets lansering är det första steget på en tusen mil lång resa.

Även om Microsoft är positiva till att använda blockchain för identitetsändamål, är det mer reserverade vad gäller andra användningsområden för blockchain, särskilt vad gäller att utfärda valutor.

Under en onlinekonferens som arrangerades av Bank for International Settlements sa Microsofts president Brad Smith att:

Penningutbudet behöver nästan unikt hanteras av en enhet som är ansvarig gentemot allmänheten och bara tänker på allmänhetens bästa, och det betyder regeringar. Jag är inte ett stort fan av att uppmuntra till, be om eller önska att vi ska delta i utfärdandet av valuta.