Riksbanken avslutar första fasen av sina tester av digital valuta

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on apr 8, 2021
  • Enligt Riksbanken fungerade blockchain-tekniken bra under testets första fas.
  • Riksbank vill undersöka blockchain ytterligare efter att ha identifierat skalbarhets- och integritetsfrågor.
  • Banken och Accenture gör sig redo att fortsätta med den andra fasen av testerna av e-kronan.

Riksbanken har slutfört den inledande delen av sitt experiment med digital valuta. Myndigheten avslöjade denna nyhet genom en rapport och noterade att de stötte på vissa allvarliga frågor som måste lösas innan svenskar kan använda e-kronan för dagliga inköp. Därför anser banken att de måste granska blockchain ytterligare för att säkerställa att tekniken kan hantera detaljhandelsköp på ett säkert sätt.

Enligt rapporten fann den första fasen av pilotprojektet att blockchain uppfyller prestandabehovet för att stödja e-krona. Banken noterade dock att tekniken testades i en begränsad testmiljö. För att säkerställa att blockkedjan är fullt kapabel att hantera detaljhandelstransaktioner i en storskalig detaljhandelsinstallation behöver den undersökas ytterligare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Riksbank sa också att blockchain måste kunna stödja e-kronan så att dess användning liknar användningen av kontanter. Banken hävdar att för att detta ska kunna ske måste e-kronan spåras tillbaka till dem. Därtill måste banken också skapa nya tokens för att nya transaktioner ska kunna genomföras. I processen kommer det att genereras en stor mängd information som kräver ett högpresterande system.

Arbetar för att få alla fakta rätta

Vad gäller sekretess sa Riksbanken att blockchain bör kunna spåra hur ett enskilt mynt har använts i transaktioner utan att skapa integritetsproblem när en användare gör en digital betalning. Eftersom blockchain kräver en fullständig registrering av tidigare transaktioner för att verifiera äktheten hos nya, ifrågasätter bankerna om de kommer att kunna uppfylla sekretesskraven.

Banken sa,

Informationen i en e-kronatransaktion om andra kunder och andra deltagare än de kunder och deltagare som är inblandade i transaktionen måste därför skyddas på ett sådant sätt att banksekretessen upprätthålls och att personuppgifter inte avslöjas.

Riksbanken tillade att man för närvarande analyserar omfattningen av data som lagras i e-kronans transaktionshistorik och om den innehåller personuppgifter. Dessutom arbetar banken för att avgöra exakt hur mycket data som Bankinformationslagen anser utgör väsentlig information.

Trots dessa frågetecken konstaterade banken att de kommer att fortsätta arbeta med Accenture för att testa möjligheten att lansera e-kronan. Framöver strävar duon efter att introducera potentiella e-kronodistributörer i den andra fasen. Då hoppas Riksbanken få reda på om distributörernas interna system kan fungera med e-krononätverket.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust