Därför har timmerpriset skjutit upp till rekordnivåer

Författad av: Faith Maina
april 20, 2021
  • Timmerpriserna ligger på rekordnivåer kring 1 326,7 dollar – upp med cirka 164% under de senaste 6 månaderna.
  • Prisökningen är resultatet av den ökade efterfrågan som utlöstes av covid-19-pandemin.
  • Efterfrågan kommer sannolikt att bestå då den amerikanska ekonomin fortsätter att återhämta sig.

Timmerpriserna har skjutit upp till rekordnivåer till följd av ökad efterfrågan som utlöses av covid-19-pandemin. Idag steg priset med 2,47% till 1 326,7 dollar.

Timmerpriset

Pandemidriven efterfrågan

Timmerpriset ligger på den högsta nivån någonsin när efterfrågan skjuter upp. Till exempel har 2×4-tums virke ökat trefaldigt i värde. Plywood och andra träprodukter som används inom bostadsindustrin har också blivit dyrare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Visserligen har råvaror – allt från koppar till råolja och majs – haft en stigande trend i flera månader när ekonomierna återhämtar sig. Men för de som är intresserade av att investera i råvaror är timrets rallypriser de som stigit mest av alla tillgångar.

När covid-19-pandemin inleddes 2020 blev den amerikanska bostadsbranschen snabbt en av de värst drabbade branscherna. Till exempel låg antalet påbörjade byggen på den lägsta nivån på fem år i april 2020 på 0,891 miljoner. Därefter stängdes ett betydande antal amerikanska timmerverk när terminerna sjönk till den lägsta nivån sedan 2016.

Men efterfrågan ökade snart när individer började arbeta på sina hus. Dessutom byggde allt fler verksamheter, som pubar och restauranger, nya utomhusmiljöer i ett försök att följa säkerhetsavståndsmåtten. Med de låga bolåneräntorna ökade också efterfrågan på förortsbostäder. När ekonomin fortsätter att återhämta sig kommer sannolikt virkespriserna att fortsätta dra nytta av den höga efterfrågan.

Timmerpriset – Teknisk prognos

De senaste sex månaderna har timmerpriserna ökat med cirka 164%. På tisdag ökade terminerna med 2,47% till 1 326,7 dollar efter att ha passerat 1300-markeringen under föregående session. På timdiagrammet ligger priset över de 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena med en RSI på 84.

Även om timmerpriset sannolikt kommer att sjunka på lång sikt anser jag att rallyt kommer att fortsätta den närmaste tiden. Det kommer förmodligen att handlas i sidled under de följande sessionerna innan det skjuter vidare. Ur det perspektivet kommer produkten att hitta stöd vid 1 300 när tjurarna siktar mot nästa mål vid 1 400 och 1 500 dollar. Nedtill i diagrammet kommer ett fall under 1 300 att placera nästa supportnivå vid 1 200.