USD/CAD sjönk efter BOC:s offensiva räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 21, 2021
  • USD/CAD-paret föll något efter Bank of Canadas (BOC) räntebeslut.
  • Banken lämnade räntorna oförändrade och justerade sitt program för kvantitativ lättnad.
  • De höjde också landets ekonomiska prognos.

USD/CAD-paret föll idag efter det senaste räntebeslutet från Bank of Canada (BOC) och landets inflationsdata. Det sjönk till 1,2552, vilket kan jämföras med dagens högsta nivå på 1,2650.

BOC:s räntebeslut

BOC avslutade sitt penningpolitiska möte för april i dag. Som allmänt väntat lämnade banken räntan oförändrad på 0,25%, där den har legat sedan förra året. Banken beslutade också att minska sina tillgångsköp något eftersom befinner sig i återhämtningsläge.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Mer exakt beslutade banken att sänka sin veckovisa kvantitativa lättnadspolicy från 4 miljarder till 3 miljarder dollar. Detta gör den till den första banken som börjar minska sina tillgångsköp. Vad gäller räntorna åtagit sig banken att hålla dem på nuvarande nivåer ytterligare ett tag för att hjälpa till med återhämtningen. Inför beslutet skrev analytiker på ING att:

”USD/CAD har gått från en väsentlig undervärdering i mitten av mars till övervärdering, och omvärderingen av Kanadas tillväxtutsikter på grund av nya restriktioner har säkert spelat en roll.”

BOC-räntebeslutet kom två timmar efter att Statistics Canada publicerade den senaste inflationsdatan. Uppgifterna avslöjade att konsumentpriserna steg med 0,5% i mars. Denna tillväxt ledde till en vinst på 2,2% på årsbasis – högre än föregående 1,1%. Resultatet berodde främst på de högre oljepriserna.

Kärn-KPI steg däremot med 0,3% i mars och med 1,3% på årsbasis.

Dessa siffror ger ytterligare bevis för att den kanadensiska ekonomin återhämtar sig snabbare än många av sina jämförbara länders. Detta beror främst på högre oljepriser och de pågående vaccinationerna.

Viktigast av allt har landet haft stor nytta av dess närhet till USA. I mars presenterade USA ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar som kommer att leda till ökad efterfrågan på Kanadas varor och tjänster.

USD/CAD teknisk prognos

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

Efter att ha stigit hela dagen föll USD/CAD-paret kraftigt efter det offensiva BOC-räntebeslutet. På det fyra timmar långa diagrammet flyttade paret till mittlinjen i Bollinger Bands medan det genomsnittliga sanna intervallet (ATR) sköt upp.

Därför kan paret fortsätta falla den närmaste tiden när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 1,2475. Ett lyft över intradagens högsta nivå på 1,2580 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust