Southwest Airlines rapporterar en mindre förlust än väntat under första kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
april 22, 2021
  • Southwest Airlines rapporterar en mindre förlust än väntat under det första kvartalet.
  • Lufttrafikföretagets intäkter var däremot lägre än förväntat under första kvartalet.
  • Southwest Airlines genomsnittliga dagliga kontantförbränning var 9,37 miljoner pund.

Southwest Airlines Co. (NYSE: LUV) rapporterade idag en mindre förlust än väntat under första kvartalet. Lufttrafikföretagets intäkter levde dock inte upp till analytikernas förväntningar under första kvartalet.

Southwest Airlines aktier steg med mer än 3% under dagens förhandel. Aktierna byter nu händer för 45,85 pund per aktie. Som jämförelse inleddes året på betydligt lägre 32,47 pund per aktie.

Southwest Airlines resultat för första kvartalet jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Southwest Airlines meddelade att nettoresultatet under första kvartalet uppgick till 83,63 miljoner pund, vilket motsvarar 13,70 pence per aktie. Under det jämförbara kvartalet förra året bokförde de en nettoförlust på 67,77 miljoner pund, eller 12,98 pence per aktie.

I separata nyheter från USA publicerade Chipotle Mexican Grill också sin kvartalsrapport igår efter klockan.

Justerat för engångsposter förlorade världens största lågprisflygbolag 1,24 pund per aktie. Southwest värderade sina intäkter under första kvartalet till 1,48 miljarder pund, vilket motsvarar en massiv 51,5% årlig nedgång. Southwests resultatrapport kom samma dag som konkurrenten American Airlines rapporterade en större förlust än förväntat under första kvartalet.

Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle registrera 1,49 miljarder pund i intäkter under det senaste kvartalet. Deras uppskattning för justerad förlust per aktie uppgick till högre 1,33 pund. I skrivande stund har Southwest Airlines ett börsvärde på 26,44 miljarder pund.

Southwest Airlines genomsnittliga dagliga kontantförbränning var 9,37 miljoner pund

Företaget, som har sitt huvudkontor i Dallas, rapporterade att lastfaktorn sjönk till 64,3% under första kvartalet, jämfört med 67,7% förra året och förväntade 59,6%. Southwest Airlines brände i genomsnitt 9,37 miljoner pund per dag under första kvartalet. Under andra kvartalet räknar man med upp till 2,88 miljoner pund i genomsnitt per dag.

Southwest förutspår nu att intäkterna minskar med upp till 45% i april och att lastfaktorn faller med 75% till 80%. I sin tidigare prognos hade de förutspått en nedgång med upp till 55% för intäkterna denna månad och 70% till 75% av belastningsfaktorn. President Robert Isom sa på torsdagen:

”Pandemin är långt ifrån över. Vi måste fortsätta att kämpa som aldrig förr och se till att när startskottet går så är American i ledningen. Men eftersom vår värld gör dagliga framsteg vad gäller covid-19-vaccinationsinsatser så återvänder kunderna till att resa, och det råder ingen tvekan om att takten i återhämtningen accelererar.”