Guldpris: Viktiga nivåer att titta på med FOMC-uttalandet i fokus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on apr 28, 2021
  • Guldpriset utökade tisdagens förluster genom att handlas till 1 764,94 dollar – ned med 0,66%.
  • Investerare kommer att fokusera på Feds tonfall i samband med dagens räntebeslut och FOMC-uttalande.
  • Stigande 10-åriga amerikanska statsräntor är en negativ katalysator för guldpriset.

Guldpriset har fallit för andra sessionen i rad när investerarna fokuserar på Federal Reserves räntebeslut och FOMC-uttalandet som kommer därefter. Dessutom reagerar marknaden på de stigande amerikanska statsräntorna.

Guldpriset

Federal Reserves räntebeslut

Den amerikanska centralbanken förväntas lämna räntorna oförändrade. Investerare kommer emellertid att fokusera på Feds tonfall och uttalanden om inflationsutmaningarna. Till att börja med kommer investerare att försöka avgöra om FOMC-uttalandet antyder att den amerikanska ekonomins återhämtningstakt är högre än väntat. Landet har levererat en rad starka ekonomiska uppgifter senaste veckorna, bl.a. för detaljhandel, sysselsättningsgrad och byggstarter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt är råvarupriserna, inklusive jordbruksprodukter och virke, rekordhöga. Därför spelar Federal Reserves inflationsprognos en stor roll för de som vill köpa guld. Bankens ordförande har hittills hävdat att den förväntade inflationen kommer att vara tillfällig och inte motiverar en åtstramning av deras penningpolitik. Dessutom kommer varje antydan om minskat köp av obligationer att påverka guldpriset.

Idag har den amerikanska dollarn stigit med 0,17% till 91,04. Detta är en reaktion på de stigande 10-åriga amerikanska obligationsräntorna, som ger stöd till dollarn. Räntan ligger för närvarande på 1,64, en ökning från 1,55 i början av veckan.

Guldpriset: teknisk prognos

Guldpriset sjunker för andra sessionen i rad inför Fed-räntebeslutet. I skrivande stund har ädelmetallen fallit med 0,66% till 1 764,94 med en RSI på 34. På 4-timmarsdiagrammet handlas det under de 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena.

Med Fed-räntebeslutet och det efterföljande FOMC-uttalandet i fokus är utsikterna ganska neutrala. En passiv ton kommer att vara en hausseartad katalysator för ädelmetallen. Det kan ge tjurarna på marknaden tillräckligt med momentum för att pressa upp priset till den psykologiska och svårbrutna nivån vid 1 800. Priset kan dock uppleva ett visst motstånd vid 1795,88 det innan det når det högre målet.

Nedtill i diagrammet – om centralbanken antyder minskade köp av obligationer eller skärpning av penningpolitiken, kommer björnarna sannolikt att pressa ned priserna till 1 750 dollar. Under den punkten är nästa nivå att hålla ögonen på 1725,20 dollar.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust