Tre spaningar från Exxon Mobils Q1-resultatrapport

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 30, 2021
  • Exxon Mobil överträffade Wall Streets prognoser för första kvartalet.
  • Oljebolaget förutspår nu upp till 13,69 miljarder pund i investeringar i anläggningstillgångar i år.
  • Exxons aktier föll med mer än 1% när aktiemarknaden öppnade idag.

Exxon Mobil Corp. (NYSE: XOM) rapporterade sina finansiella resultat för första kvartalet idag och överträffade Wall Streets prognoser. Företaget förklarade sin starka prestation med att de lyckats sänka kostnaderna och högre råvarupriser.

1. Ekonomisk utveckling

Exxon rapporterade 1,97 miljarder pund i nettoresultat under första kvartalet, vilket motsvarar 46,11 pence per aktie. Under samma kvartal förra året bokförde de en förlust på 439,51 miljoner pund, eller 10,09 pence per aktie. Justerat för engångsposter tjänade oljebolaget 46,83 pence per aktie under första kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den amerikanska företaget värderade sina intäkter under det senaste kvartalet till 42,62 miljarder pund, vilket motsvarar en tillväxt på 5,3% på årsbasis. Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle redovisa 40,62 miljarder pund i försäljning och 43,23 pence i justerad EPS.

2. Övriga anmärkningsvärda siffror i Exxons resultatrapport

De totala kostnaderna minskade med 1,5% på årsbasis till 40,03 miljarder pund under första kvartalet. För räkenskapsåret 2021 stod olje- och gasföretaget fast vid sin prognos på investeringar för mellan 11,53 och 13,69 miljarder pund.

Exxons uppströmsverksamhet under första kvartalet såg en genomsnittlig tillväxt på 42% för råolja och 33% för naturgas jämfört med föregående kvartal. Exxon Mobiles nettoförlust ökade till 14,68 miljarder pund i under fjärde kvartalet.

3. VD Darren Woods kommentarer på CNBC:s “Squawk Box”

I en kommentar till aktivistinvesterare som kräver förändringar i styrelsen sa VD Darren Woods på CNBC:s ”Squawk Box” att:

”Med den första aktivistinvesteraren DE Shaw hade vi en mycket konstruktiv konversation, pratade om målen, pratade om hur man bäst kan uppnå dessa mål. Och från det samtalet var det tydligt att vi är inriktade på att öka aktieägarvärdet och hur man bäst kan göra det.”

”Vi gjorde samma sak med Enging No. 1 och kom överens om ett mål att se till att företaget är väl positionerat för att hantera övergången och hjälpa samhället att utvecklas till en koldioxidsnål framtid. Men vad gäller hur man bäst åstadkommer det, var Engine No. 1 inte särskilt intresserade av att förstå hur Exxon Mobil bäst kan bidra till det och öka aktieägarvärdet under övergången. Uppriktigt sagt, de driver oss mot att avveckla våra investeringar, avveckla verksamheten, ge oss in i sol och vind där vi inte riktigt har en konkurrensfördel,” tillade Woods.

Inverkan på aktiekursen

Exxons aktier föll med mer än 1% när aktiemarknaden öppnade idag. Aktien handlas nu för 41,86 pund per aktie, jämfört med 29,90 pund per aktie i början av året. I skrivande stund har Exxon ett börsvärde på 117,65 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust