DXY: Är det amerikanska dollarindexet ett köp eller sälj i maj?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 3, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet sjönk idag efter att ha stigit i fredags.
  • Den senaste tidens ekonomiska data har stött dollarn men Fed har varit återhållsamma.
  • Indexetet har bildat ett huvud och axlar-mönster, vilket är ett baisseartat tecken.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) drog sig tillbaka idag efter att ha stigit med nästan 1% i fredags. Det sjönk med mer än 0,25% till 91,10 dollar, vilket är något under den senaste veckans topp på 91,40 dollar. Så är DXY ett köp eller sälj i maj?

DXY
DXY prisutveckling

Det amerikanska ekonomi går från klarhet till klarhet

I april visade data från USA att ekonomin skjuter på alla cylindrar. Enligt Conference Board ökade konsumenternas förtroende i april när amerikanerna jublade över vaccinationsframstegen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tidigare i april avslöjade data att den amerikanska ekonomin skapade nästan en miljon nya jobb i mars medan arbetslösheten sjönk till 6,0%. Ytterligare uppgifter visade att landets komposit-PMI steg till nästan rekordhöga nivåer, vilket signalerade att produktionen förbättrades.

Samtidigt var uppgifterna om detaljhandelns omsättning och inflationen positiva. Huvudkonsumentprisindexet (KPI) steg till 2,6% medan detaljhandeln ökade med nästan 10% i mars. Och i fredags visade uppgifter från statistikbyrån att ekonomin expanderade med mer än 6% under första kvartalet.

Så varför sjönk det amerikanska dollarindexet i april? Analytiker pekar på den relativt återhållsamma centralbanken Federal Reserve, som beslutade att lämna räntorna oförändrade. I ett uttalande insisterade ordförande Jerome Powell att banken inte var orolig för inflationen eller en överhettning av ekonomin. Han sa också att de senaste inflationssiffrorna var tillfälliga.

Blickar vi framåt mot maj månad kommer DXY att reagera på flera saker. Den här veckan kommer indexet att svara på de senaste Nonfarm Payroll-uppgifterna (NFP) från USA. Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att arbetslösheten sjönk från 6,0% i april till 5,7% i juni. De tror också att ekonomin skapade nästan 1 miljon nya jobb.

Eftersom Fed inte kommer att träffas den här månaden kommer marknaden att fokusera på ekonomisk data och Bidens policyer. Utöver sysselsättningsuppgifterna kommer andra viktiga siffror att belysa inflationen och detaljhandeln.

Prognos för det amerikanska dollarindexet

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet – teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att dollarindexet började få kämpa när det steg till 93,40 dollar i mars. När det sjönk så föll paret under den nedåtgående röda trendlinjen som förbinder de högsta nivåerna i september, november och den 9 mars. Det har också bildat ett huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är en baissignal. Viktigast av allt har 25- och 50-dagars viktade glidande medelvärden (WMA) gjort en baisseartad crossover. Därför kommer indexet sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 89,70 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust