DXY: Amerikanska dollarindexet överköpt efter stark Nonfarm Payroll-data

Författad av: Crispus Nyaga
mars 5, 2021
  • US-dollarindexet har nått överköpta nivåer efter ny NFP-data.
  • Den amerikanska ekonomin skapade 379 000 jobb i februari.
  • Senaten kommer att diskutera Bidens stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg till den högsta nivån sedan december förra året efter ett tal av Jerome Powell. Det handlas till 91,93 dollar, vilket är nästan 3% över den lägsta nivån hittills i år.

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet

Jerome Powells tal

I ett uttalande i går sa Jerome Powell, Federal Reserves ordförande, att han är orolig för hackiga marknader. Han uppgav dock inte de exakta åtgärder som han är villig att vidta för att minska volatiliteten. Han sa också att det var för tidigt att överge den nuvarande policyn.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå tror analytiker att marknaden går före Federal Reserve. Detta framgår av den senaste tidens prisutveckling på obligationsmarknaden, där den 10-åriga statsräntan har stigit till den högsta nivån sedan den 10 februari förra året.

US 10-year bond yield
USA:s 10-åriga statsobligationsränta

Vidare har den 5-åriga break-even-räntan stigit till den högsta nivån sedan 2008.

Inflation expectation
5-åriga brea-keven-räntan

Detta sentiment har stigit avsevärt särskilt nu när den amerikanska senaten överväger det nya stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar. Det finns goda chanser att alla demokratiska senatorer röstar för lagförslaget.

Amerikansk Nonfarm Payroll-data

Dollarindexet reagerar också på de senaste amerikanska Nonfarm Payroll-uppgifterna som publicerades i dag. Nonfarm Payroll-datan omfattar samtliga sektorer förutom lantarbetare, privata hushållsanställda och ideella anställda.

Enligt Bureau of Labor Statistics (BLS) skapade den amerikanska ekonomin fler än 379 000 jobb i februari. Detta var en högre siffra än de 40 000 jobb som skapades i januari. Under samma period minskade U3-arbetslösheten från 6,3% till 6,2% medan U6 förblev 11,1%

Deltagandet låg kvar på 61,4% medan det genomsnittliga timlönen låg på 5,3%.

Tekniska utsikter för det amerikanska dollarindexet

DXY
Dollarindexet

4-timmarsdiagrammet visar att det amerikanska dollarindexet har haft en starkt uppåtgående trend. Det steg till 91,50 dollar som högst och bröt över det viktiga motståndet vid 91,60 dollar. Priset ligger också över Ichimoku-molnet och längs ovansidan av Bollinger Bands. Relative Strength Index (RSI) har också flyttat sig över den överköpta nivån. Även om indexet kan fortsätta att stiga finns det därför en risk för en kortvarig tillbakadragning.