Bill och Melinda Gates skiljer sig – vad händer med Gates förmögenhet?

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 4, 2021
  • Bill och Melinda Gates har bestämt sig för att gå skilda vägar efter 27 års äktenskap.
  • Microsoft Corp förblev stabilt under förhandeln idag.
  • Skilsmässouppgörelsen blir sannolikt en av de största i historien.

Efter 27 års äktenskap meddelade Bill och Melinda Gates att de går skilda vägar och att de i måndags ansökte om skilsmässa i King County i Washington State. I avsaknad av ett äktenskapsförord har tillkännagivandet fått regeringar, företag och ideella organisationer världen över att undra hur förmögenheten kommer att fördelas.

Microsoft förblev stabilt under förhandeln

Nyheten ledde inte till någon volatilitet för Microsoft Corp (NASDAQ: MSFT) under förhandeln idag eftersom Bill Gates idag bara äger en andel på cirka 1,4% i företaget, vilket motsvarar ungefär 18,75 miljarder pund. Hans förmögenhet uppgår till 93,77 miljarder pund, vilket gör honom den fjärde rikaste personen i världen. I skrivande stund värderas Microsoft Corp till 1,35 biljoner pund och har ett pris/vinst-förhållande på 33,75.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt TMZ har paret dock undertecknat ett ”separationsavtal” som det vill att domstolen ska verkställa. I ansökan på måndagen uttryckte Bill och Melinda Gates en önskan om att deras personliga egendom, fastigheter och skulder skulle delas upp enligt separationsavtalet.

Skilsmässouppgörelsen mellan Bill och Melinda Gates förväntas bli en av de största i historien. År 2019, när MacKenzie Scott skilde sig från Amazons VD Jeff Bezos, var uppgörelsen värd 27,41 miljarder pund, vilket placerade Scott på tredje plats på listan över världens rikaste kvinnor.

CNBC:s Robert Frank kommenterar nyheterna

Enligt CNBC:s Robert Frank förväntas den största effekten av skilsmässan kretsa kring familjeföretaget Cascade Investment och Bill and Melinda Gates Foundation. Cascade har för närvarande över 54,10 miljarder pund i innehav, inklusive stora andelar i AutoNation, Deere, Canadian National och Republic Services. Frank sa:

”Gates Foundation är den största stiftelsen i världen med 36 miljarder pund – den skänker bort 3,61 miljarder pund per år. Det är inte längre en äktenskaplig tillgång, så den är inte föremål för uppdelning, men kontrollen kan bli en stor fråga. Även om Bill och Melinda Gates sa att de kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med stiftelsen, är ideella experter oroade över att det kan vara svårt för dem att komma överens om hur man fördelar dessa medel, vilka ändamål som ska stödas, vem som är ansvarig och hur man investerar. Det kan få stora konsekvenser för vården, utbildningen och miljöpolitiken.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust